Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu fasole boabe

Fasolea boabe reprezintă un ingredient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformatăîn aperitiv.

Mâncăruri cu fasole boabe
Mâncăruri cu fasole boabe

, 10.12.2016, 09:19


Fasolea
boabe reprezintă un ingredient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului
rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformatăîn aperitiv.


Se poate pregăti
tradiţională ciorbă de fasole servită în farfurii sau în pită, adică într-un
bol realizat dintr-o chiflă de dimensiuni mai mari, dar se poate pregăti şi o
supă-cremă de fasole boabe. Indiferent de variantă, modul de preparare şi
ingredientele sunt aproape identice. Avem nevoie de un sfert de kg de fasole boabe, de 3 morcovi, de o ceapă,
de foi de dafin şi puţin cimbru, de suc de roşii sau de bulion. Se poate face
ciorbă de fasole de post, fără carne, dar se poate adăuga şi puţină afumătură de
porc, costiţă sau ciolan. Cu o seară înainte punem fasolea
la înmuiat într-un vas cu apă. Scurgem boabele de fasole şi le punem la fiert.
După ce dă în clocot, schimbăm apa în care a fiert fasolea. Adăugăm morcovii,
tăiaţi rondele, ceapa, tăiată marunt, două foi de dafin şi bucăţi mici de afumătură şi lăsăm să fiarbă, la foc mic,
vreo 45 de minute. Apoi turnăm puţin suc de roşii sau o lingură de bulion,
presărăm puţin cimbru şi mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră. Se poate acri cu
borş, cu puţin oţet sau, specific Transilvaniei, cu tarhon pus la borcan în
oţet, iar în final adăugăm sare după gust. Ciorba de fasole poate fi servităîn farfurie adâncă obişnuită sau, aşa cum am menţionat, într-o
chiflă golită de miez, cu un perete de vreo 2 cm. Dacă dorim să obţinem supă
cremă de fasole boabe, atunci toate legumele, inclusiv
boabele de fasole, trebuie pasate după ce au fiert. Pe lângă morcov şi ceapă, se mai poate
pune păstârnac.


La
fel de gustoasă este şi mâncarea de fasole boabe sau iahnia de fasole. Modul de
preparare este asemănător cu cel al ciorbei, cu deosebirea că punem mai puţină
apă. Avem nevoie de jumătate de kg de fasole boabe, 2 …
3 cepe, un morcov, foi de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi
piper.
După ce a fiert suficient, iar boabele s-au înmuiat, adăugăm ceapa tocată mărunt
şi călită uşor in puţin ulei, iar spre final bulion şi sare după gust, precum şi
frnuze de pătrunjel, tocate mărunt. Iahnia de fasole poate
fi servită drept garnitură împreună cu cârnaţi prăjiţi şi cu o salată de sezon,
de gogonele, gogoşari în oţet sau castraveciori muraţi. Iahnia de fasole mai
poate fi pregătită, adăugând la fiert şi bucăţi de carne de porc afumată,
costiţă sau ciolan. După fierbere, boabele de fasole pot fi pasate şi transformate, la fel
de bine, într-o cremă
deasupra căreia întândem ceapă călită în ulei şi stinsă cu puţin suc de roşii.
Fasolea bătută poate fi servită atât ca aperitiv, dar şi ca garnitură.

Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company