Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dulceaţă de caise

În această ediţie vă oferim câteva sugestii privind prepararea şi conservarea caiselor.

Dulceaţă de caise
Dulceaţă de caise

, 24.06.2017, 12:01


În această ediţie vă oferim câteva sugestii privind prepararea şi conservarea caiselor:



Avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii, le punem într-o cratiţă împreună cu zahărul până când fructele lasă zeamă. Punem compoziţia la fiert pentru circa jumătate de oră, după care scoatem caisele din vas cu ajutorul unei spumiere şi lăsăm siropul la fiert în continuare pentru încă o jumătate de oră, amestecând din când în când. Turnăm fructele înapoi în vas şi mai lăsăm cratiţa pe foc pentru câteva minute. Turnăm apoi dulceaţa în borcane pe care le închidem bine cu capac, după care le lăsăm să se răcească lent, acoperite cu o pătură. Pentru a fi păstrate timp îndelungat, după ce s-au răcit, borcanele trebuie puse într-o tavă pe care o băgăm în cuptorul rece pe care îl lăsăm la foc mic timp de un sfert de oră, după care scoatem borcanele şi le lăsăm să se răcească în tavă.



Pentru a obţine gem de caise, avem aceeaşi ordine a operaţiilor, cu excepţia faptului că de această dată caisele nu mai sunt scoase temporar din vas în timpul fierberii decât pentru a le pasa. Trebuie amestecat periodic pentru ca această compoziţie să nu se prindă de fundul cratiţei. Pentru a verifica dacă gemul este gata, se ia puţin din compoziţia aflată pe foc cu o lingură de lemn şi se toarnă pe o farfurie. În cazul în care se formează o pojghiţă şi nu curge uşor în farfurie, atunci oprim focul şi turnăm gemul în borcane pe care le închidem bine cu capac. Pentru conservare se procedează la fel ca la dulceaţă. Gemul de caise poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit în compoziţia unor prăjituri.



Caisele pot fi folosite şi la prepararea unor prăjituri. Avem nevoie de circa un sfert de kg de făină, de 100 de grame de zahăr, de un pahar cu lapte, de 50 de grame de unt sau de margarină, de două ouă, de praf de copt şi, desigur, de un caston cu caise, desigur, fără sâmburi. Într-un vas punem făina, zahărul, untul şi praful de copt, spargem ouăle şi amestecăm, adăugând puţin lapte, până când obţinem un aluat cremos. Aluatul trebuie turnat apoi într-o tavă în care am întins deja o hârtie de copt. Peste aluat se pun jumătăţi de caise, iar tava se lasă în cuptor, la foc mediu pentru circa jumătate de oră. Prăjitura se porţionează după ce se răceşte.


sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company