Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dulceaţă de caise

În această ediţie vă oferim câteva sugestii privind prepararea şi conservarea caiselor.

Dulceaţă de caise
Dulceaţă de caise

, 24.06.2017, 12:01


În această ediţie vă oferim câteva sugestii privind prepararea şi conservarea caiselor:



Avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii, le punem într-o cratiţă împreună cu zahărul până când fructele lasă zeamă. Punem compoziţia la fiert pentru circa jumătate de oră, după care scoatem caisele din vas cu ajutorul unei spumiere şi lăsăm siropul la fiert în continuare pentru încă o jumătate de oră, amestecând din când în când. Turnăm fructele înapoi în vas şi mai lăsăm cratiţa pe foc pentru câteva minute. Turnăm apoi dulceaţa în borcane pe care le închidem bine cu capac, după care le lăsăm să se răcească lent, acoperite cu o pătură. Pentru a fi păstrate timp îndelungat, după ce s-au răcit, borcanele trebuie puse într-o tavă pe care o băgăm în cuptorul rece pe care îl lăsăm la foc mic timp de un sfert de oră, după care scoatem borcanele şi le lăsăm să se răcească în tavă.



Pentru a obţine gem de caise, avem aceeaşi ordine a operaţiilor, cu excepţia faptului că de această dată caisele nu mai sunt scoase temporar din vas în timpul fierberii decât pentru a le pasa. Trebuie amestecat periodic pentru ca această compoziţie să nu se prindă de fundul cratiţei. Pentru a verifica dacă gemul este gata, se ia puţin din compoziţia aflată pe foc cu o lingură de lemn şi se toarnă pe o farfurie. În cazul în care se formează o pojghiţă şi nu curge uşor în farfurie, atunci oprim focul şi turnăm gemul în borcane pe care le închidem bine cu capac. Pentru conservare se procedează la fel ca la dulceaţă. Gemul de caise poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit în compoziţia unor prăjituri.



Caisele pot fi folosite şi la prepararea unor prăjituri. Avem nevoie de circa un sfert de kg de făină, de 100 de grame de zahăr, de un pahar cu lapte, de 50 de grame de unt sau de margarină, de două ouă, de praf de copt şi, desigur, de un caston cu caise, desigur, fără sâmburi. Într-un vas punem făina, zahărul, untul şi praful de copt, spargem ouăle şi amestecăm, adăugând puţin lapte, până când obţinem un aluat cremos. Aluatul trebuie turnat apoi într-o tavă în care am întins deja o hârtie de copt. Peste aluat se pun jumătăţi de caise, iar tava se lasă în cuptor, la foc mediu pentru circa jumătate de oră. Prăjitura se porţionează după ce se răceşte.


Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company