Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu praz

Pe măsură ce vremea se încălzeşte, în pieţe apar tot mai multe legume proaspete folosite în preparate specifice pentru postul Paştelui. Asemănător cu ceapa verde, dar ceva mai mare, prazul este cultivat în special în Oltenia.

Mâncăruri cu praz
Mâncăruri cu praz

, 17.03.2018, 12:03

Pe măsură ce vremea se încălzeşte, în pieţe
apar tot mai multe legume proaspete folosite în preparate specifice pentru
postul Paştelui. Asemănător cu ceapa verde, dar ceva mai mare, prazul (leek -
engleză; poireau – franceză, Lauch sau Porree – germană, porro – italiană) este
cultivat în special în Oltenia (provincie românească cuprinsă între Dunăre,
Carpaţii Meridionali şi râul Olt), ajungând să se identifice cu această
provincie. Unii întreprinzători din această provincie istorică au creat şi
atestat produse precum caşcaval oltenesc cu praz şi telemea oltenească cu praz.
Înainte de a vă prezenta câteva reţete în care prazul este vedetă, să menţionăm
că este folosit nu numai în bucătărie, ci şi în expresii ale limbii române
precum a mânca praz, echivalentă cu a spune minciuni şi adio şi-un praz
verde atunci când este exprimată indiferenţa cuiva faţă de cineva, obiect sau
situaţie.


Prazul este
folosit la multe mâncăruri, cea mai populară fiind o mâncare cu praz, măsline
şi sos tomat. Din combinarea prazului cu mai multe rădăcinoase, precum morcov,
telină şi păstârnac, se poate obţine supă, iar dacă folosim doar cartofi şi
puţin unt, atunci se poate obţine chiar o supă-cremă de praz. În continuare vă
prezentăm modul de preparare a ciorbei olteneşti de praz cu zeamă de varză.
Avem neoie de 3 fire de praz, de două roşii sau o conservă cu cuburi de roşii,
de un morcov, o rădăcină de pătrunjel cu frunze, de 200 de grame de fidea şi de un litru de zeamă de varză.
Prazul trebuie tocat şi călit în puţin ulei. Dăm morvocul şi pătrunjelul pe
răzătoare şi le călim împreună cu prazul. Stingem cu sucul de roşii din conservă şi punem legumele călite la
fiert într-un vas în acre adăugăm doi litri de apă şi unul de zeamă de varză.
După ce zarzavatul este fiert, adăugăm şi fideaua şi mai lăsăm 20 de minute,
iar la final presărăm frunze tocate de pătrunjel.


Un
preparat atrăgător este prazul umplut cu orez sau ciuperci. Avem nevoie de
câteva fire de praz, pe care le tăiem în bucăţi cu o lungime de câţiva
centimetri. Le opărim, după care scoatem partea din interior, lăsând cele două
inele de la exterior. Tocăm miezul firelor de praz şi călim uşor în ulei
împreună cu câteva ciuperci tocate mărunt. Umplem cilindrii de praz cu această
tocătură şi îi punem într-un vas în care turnăm apă şi suc de roşii şi îi lăsăm
la fiert pentru circa 10 minute, după care introducem vasul la cuptor. Înainte
de fi servit, presărăm frunze tocate de pătrunjel.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company