Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Piftie

Piftia este una dintre mâncărurile specifice Sărbătorilor de iarnă, fiind nelipsită de pe masa de Crăciun sau de Anul Nou. De Bobotează, există tradiţia ca să se consume piftie, grâu fiert şi vin roşu.

Piftie
Piftie

, 05.01.2019, 12:44

Piftia este una dintre mâncărurile specifice Sărbătorilor de iarnă, fiind
nelipsită de pe masa de Crăciun sau de Anul Nou. De Bobotează, există tradiţia
ca să se consume piftie, grâu fiert şi vin roşu. Piftia este un preparat
tradiţional din Muntenia (provincie istorică românească), servit demult şi la
curţile domneşti şi boiereşti. Piftia se face cu carne de găină, de gâscă, de
porc, de viţel sau chiar cu peşte, condiţia fiind ca zeama în care a fost
fiartă carnea să se transforme în gelatină. De exemplu, pentru a pregăti o
piftie de pasăre, avem nevoie de un kg de aripi şi pulpe, precum şi de câteva
gheare şi capete pentru ca piftia să se închege mai repede. Ne mai trebuie două
cepe, doi morcovi, o căpăţână de usturoi şi câteva frunze de pătrunjel verde.
Punem la fiert toată carnea împreună cu morcovii şi ceapa. Spumăm şi lăsăm la
fiert până ce carnea se desprinde de pe oase, adăugând spre final şi puţină
sare. Adunăm carnea, pe care o mărunţim şi strecurăm zeama rămasă în vas pe
care o turnăm într-un vas în care punem şi usturoiul pisat. Pregătim un vas mai
mare sau mai multe castroane în care punem rondele de morcov, frunze de
pătrunjel verde, eventual felii subţiri de gogoşar în oţet, precum şi bucăţile
de carne. Peste toate acestea turnăm zeama cu grijă, pentru a nu deranja
decorul. Lăsăm compoziţia să se răcească, apoi mutăm vasul sau castroanele în
frigider. Piftia se serveşte în următoarea zi.


În mod asemănător se face
şi piftia de crap. Avem nevoie de un crap de un kg, de 4 cepe potrivite, de doi
morcovi, de o rădăcină de pătrunjel, de o căpăţână de usturoi, de două foi de
dafin, de câteva boabe de piper. Ceapa tocată mărunt, este fiartă în apă cu
puţină sare, apoi este scoasă din apă şi pasată. Morcovii şi pătrunjelul sunt
puşi să fiarbă în aceeaşi apă în care a fiert şi ceapa, împreună cu foile de
dafin şi cu câteva boabe de piper. După circa 20 de minute, crapul curăţat,
spălat şi porţionat este adăugat în acceaşi oală. După alte 20 de minute, oala
este luată de pe foc. Se strecoară zeama într-un castron încăpător,
amestecându-se cu crema de ceapă şi cu usturoiul pisat, se adaugă boabele de
piper, se adaugă bucăţile de crap. După răcire, castronul trebuie introdus în
frigider pentru a se închega.


Pentru piftia de porc se
folosesc picioare şi rasol cu os, bucăţi mai grase din zona capului şi şorici,
precum şi ceapă, morcovi, usturoi, pătrunjel verde şi boabe de piper. Modul de
preparare este asemănător celor deja prezentate.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company