Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dulceaţă de trandafiri

Primele borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci când apar şi primele fructe.

Dulceaţă de trandafiri
Dulceaţă de trandafiri

, 22.05.2020, 14:04

Primele
borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci
când apar şi primele fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din
vişine, însă acum se poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau
din trandafiri. Din petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic
aromatizat, însă din aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte
parfumată.

Sunt folosite numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, un soi
cultivat în România fiind aşa-numitul trandafir de Damasc (Rosa Damascena). În combinație cu lapte, făină și gălbenușuri de ou se mai
poate obține o cremă de trandafiri. Avem nevoie de un litru de lapte, de 200 de
grame de petale de trandafiri, de 100 de grame de zahăr, de 100 de grame de
migdale, de 4 linguri de făină și de 4 gălbenușuri de ou.

Într-un vas turnăm
puțin lapte peste făină și omogenizăm. În alt vas, se bat gălbenușurile de ou
și se amestecă cu puțin lapte. Se pune laptele la fiert împreună cu petalele de
trandafiri și cu migdalele mărunțite, se adaugă făina și gălbenușurile și se
lasă la foc mic, amestecând continuu până când compoziţia capătă consistenţă.
Se toarnă în boluri, se lasă la răcit, după care se păstrează la rece până când
se servește.

Pentru dulceață avem nevoie de
jumătate de kg de petale de trandafiri, de un kg de zahăr și de zeama de la o
lâmâie. După ce din petale a fost îndepărtată partea albă dinspre tijă, acestea
trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o strecurătoare. Se pune la fiert un
litru de apă, se adaugă zahărul și se obține un sirop. Adăugăm petalele de
trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Se îndepărtează periodic spuma
care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
când dulceaţa se leagă.

Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat. Dulceaţa trebuie turnată apoi
în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
încălzind la foc mic timp de jumătate de oră

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company