Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ciorbă de potroace

În afară de faptul că este gustoasă, ciorba de potroace este medicamentul natural după o petrecere cu multă mâncare şi cu băuturi mai tari sau mai slab alcoolizate.

Ciorbă de potroace
Ciorbă de potroace

, 04.02.2022, 16:10

În afară de faptul că este
gustoasă, ciorba de potroace este medicamentul natural după o petrecere cu
multă mâncare şi cu băuturi
mai tari sau mai slab alcoolizate. O astfel de provocare este urmată, în cazul
unor excese, de acea senzaţie de mahmureală. Este o stare din care se poate
ieşi apelând la remedii naturale precum zeama de varză murată, murături sau suc
de roşii. Cea mai eficace este zeama de varză murată, cunoscută şi sub numele
de moare. Ciorba de potroace este varianta cea mai sofisticată de a combate
mahmureala de după petrecere, iar la acest remediu apelau şi participanţii la
ospeţele boiereşti de altădată. Se folosesc legume, măruntaie, gâturi, capete,
gheare şi bucăţi de spate de pasăre, adică exact ceea ce nu se foloseşte la o
masă cu multe preparate, cum este cea de nuntă.


Pentru a face o ciorbă de potroace într-o oală de circa 10 litri, avem nevoie de circa 2 kg de măruntaie de pasăre, pe care le curăţăm
şi pe lăsăm să fiarbă în 5 litri de apă în care am pus şi puţină sare. După
îndepărtarea spumei care se formează la suprafaţă, punem la fiert în oală 2 …
3 cepe, câţiva morcovi, un păstârnac, un pătrunjel şi o ţelină, toate aceste
legume fiind mărunţite. După ce dă în fiert din nou, adăugăm o ceaşcă de orez
şi lăsăm la fiert încă un sfert de oră. Urmează ingredientul cel mai important
al acestei ciorbe: zeama de varză. Se toarnă circa 2 litri de zeamă de varză,
condiţia fiind ca această să fie limpede. Zeama de varză murată va da ciorbei
acel gust acru. Separat, se bat două ouă şi se amestecă cu puţină smântână.
După ce a dat din nou în fiert, se ia oala de pe foc, se ia puţină zeamă care
se amestecă cu ouăle bătute şi cu smântâna, după care totul se toarnă în oala
de ciorbă. Deasupra se presară leuştean tocat. Bine, bine, vă veţi întreba, dar
de ce i se spune ciorbă de potroace? Pentru că potroacă înseamnă sărătură,
adică tocmai acea zeamă de varză, care, aşa cum am menţionat, combate starea de
mahmureală. În limba română există şi expresia este sărat potroacă, pentru a
caracteriza concentraţia mare de sare dintr-un aliment sau lichid.


RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei românești – 04.02.2022
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company