Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Iahnie de fasole

Mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale.

Iahnie de fasole
Iahnie de fasole

, 02.12.2022, 15:33

Mâncarea de
fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia
Zilei Naţionale. Este una dintre
mâncărurile preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi
de Ziua Naţională. Iahnia de fasole este oferită participanţilor la aceste
festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în ulei sau
fripţi pe grătar, eventual şi cu o cană de vin. Nu este o mâncare exclusiv românească.
Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau
cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa
sub diferite denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
anglo-saxone sau golonka în Polonia, acolo unde este considerată chiar o mâncare tradiţională.


Prepararea
iahniei de fasole nu este complicată, însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie
puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar
câteva
porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem nevoie de 2
… 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion,
sare şi piper. După ce s-a înmuiat, fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să
clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată.
După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se
adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt,
călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul,
tăiat
rondele. Spre final, punem una, două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de
dafin. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze
tocate de pătrunjel şi sare după gust.


Atunci
când
adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie săîl fierbem separat, până când se
desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici
carnea cu grăsime şi cu şorici. În apa în care a fiert
ciolanul vom pregăti în
acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însăşi bucăţile de carne
de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă afumată de porc. Ciolanul
afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


Mâncarea de
fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu sau cu o cană de vin fiert.



Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company