Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Deserturi cu căpşune

În România este vremea căpşunelor.

Deserturi cu căpşune
Deserturi cu căpşune

, 09.06.2023, 15:44

În România este vremea
căpşunelor. Dacă în urmă cu 20 … 30 de ani întâlneam astfel de fructe de
dimensiuni mici, pe tarabele din pieţe sau în magazine găsim în prezent căpşune
de dimensiuni mai mari, din soiuri de mare productivitate, care şi-au recăpătat
şi acel gust, cum se spune de pe vremea bunicilor. Aceste fructe se
diferenţiază prin mărimea lor, culoare, intensitatea aromei şi gust şi este
normal să fie aşa dacă ţinem cont de faptul că în lume există peste 600 de
soiuri de căpşun. Originar din America, arbustul care ne dă acest delicios
fruct a început să fie cultivat în Europa în secolul al 18-lea şi, în timp, s-a
răspândit şi în spaţiul românesc.


Căpşunele pot fi servite proaspete, imediat după
ce le-am îndepărtat codiţele şi le-am spălat. Pot fi servite după ce presărăm
zahăr deasupra lor sau după ce turnăm puţină miere. Mai pot fi servite într-o
combinație cu smântână, cu un iaurt mai gras și cu miere sau cu frișcă.
Smântâna trebuie amestecată cu puțin miere și cu esență de vanilie după care se
toarnă în cupe în care deja am pus căpșunele întregi sau, dacă sunt mai mari,
tăiate în jumătăți.


Căpşunele pot fi folosite şi pentru prepararea
unei prăjituri cu aluat. Pentru prepararea aluatului avem nevoie de 5 ouă, 5
linguri de făină, 5 linguri de zahăr și 5 linguri de ulei. Batem gălbenușurile
de ou cu jumătate din cantitatea de zahăr, adăugăm esență de vanilie și ulei,
după care încorporăm făina și praful de copt. Separat se bat albușurile până
când se transformă în spumă, adăugăm restul de zahăr și obținem o cremă ca de
bezea, pe care o amestecăm cu cealaltă compoziție. Totul se întinde într-un
tavă unsă cu ulei, iar deasupra se pun jumătăți sau felii de căpșune. Punem
tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și o ținem circa 30 de
minute. După ce se răcește, se presară zahăr pudră și se porționează pentru a
fi servită.


Pentru a păstra savoarea acestui fruct şi după
trecerea sezonului, putem să facem dulceaţă, gem sau sirop de căpşuni. Există,
desigur, şi varianta de a le păstra în congelator.


RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei românești – 09.06.2023
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company