Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Muntenia

Aflată în Evul Mediu sub suzeranitatea Imperiului otoman, Muntenia a preluat de la turci și, uneori, a adaptat unele preparate gastronomice.

Foto: congerdesign / pixabay.com
Foto: congerdesign / pixabay.com

, 23.05.2025, 16:55

Aflată în Evul Mediu sub suzeranitatea Imperiului otoman, Muntenia a preluat de la turci și, uneori, a adaptat unele preparate gastronomice. Muntenia, după cum este denumită în prezent, Valahia sau Ţara Românească, după cum era menţionată în perioada Evului Mediu, şi-a creat o cultură gastronomică influenţată la început de bucătăria orientală și grecească, iar în secolul al 19-lea de bucătăria franceză, italiană și chiar germană. Preluată de la turci, ciorba de burtă este extrem de populară, aflându-se în oferta celor mai multe restaurante, dar şi a popasurilor turistice, amplasate pe şoselele din România.

Ciorbele acrite cu borş sunt bogate în legume, folosindu-se îndeosebi carne de pasăre şi de vacă. Des întâlnită este şi ciorba de perişoare, dreasă cu smântână. Cu astfel de ciorbe îşi începeau ziua boierii de altădată, care se trezeau târziu şi care, evident, nu serveau micul dejun. Astfel de ciorbe, bine acrite, sunt pregătite și sunt servite în mod tradițional și în prezent, în ziua următoare unei petreceri care a ținut până în zori. Un alt preparat tradițional din Muntenia este piftia de cocoş, de gâscă sau cea de porc. Aceasta a fost remarcată de călătorii străini de altădată și menționată în scrierile lor, la fel ca și fructele conservate în saramură, precum merele sau pepenii, care însoţeau o mâncare cu multă grăsime.

 

În Prahova, printre legumele care se pun toamna la murat se află şi ceapa. Tot în Prahova, ceapa este folosită pentru a fi umplută cu un amestec vegetal sau cu un amestec de carne tocată. „Ceapa de Câmpina” nu este un soi local, ci un preparat la care se folosesc nuci. După ce sunt curăţate, se pun câteva cepe la fiert. Li se scoate miezul care este pasat şi amestecat cu miez de pâine şi cu miez măcinat de nuci. Se adaugă puţin piper, mărar tocat, sare după gust, iar apoi se umplu cepele cu acest amestec.

Cepele umplute se aşează într-o tavă unsă cu puţin ulei, deasupra lor se toarnă smântână, după care tava este ţinută în cuptor la foc mediu spre mic până când cepele se rumenesc. Există şi varianta în care, pe lângă smântână, în tavă se toarnă puţin vin. La final, se presară frunze tocate de pătrunjel după care se servesc fie ca aperitiv, fie la garnitură la felul principal.

 

Cartofii umpluţi reprezintă un preparat caracteristic zonei premontane a a Munteniei. Li se spune „cartofi de munte”, „cartofi de pădure” sau „cartofi de Rucăr”, după numele unei localităţi din nordul judeţului Argeş. Avem nevoie de câţiva cartofi mari pe care îi fierbem parţial în coajă. Tăiem mărunt circa un sfert de kg de carne afumată (ceafă de porc sau costiţă), pe care o amestecăm cu un sfert de kg de ciuperci în saramură, tocate mărunt şi cu un sfert de kg de caşcaval ras. Dacă este caşcaval generic numit „de Rucăr”, probabil că la final vom obţine „cartofi de Rucăr”.

Adăugăm cimbru uscat şi mărunţit, precum şi piper măcinat. După ce îi curăţăm de coajă, tăiem cartofii în două, pe lung, îi scobim şi îi punem într-o tavă, în care am întins deja câteva feliuţe subţiri de slănină. Umplem scobiturile cu amestecul de carne, ciuperci şi caşcaval, iar deasupra cartofilor se întind alte felii subţiri de slănină. În tavă turnăm puţină apă sau supă, după care o punem în cuptor, la foc mic, până când se rumenesc cartofii. Cartofii umpluţi se servesc imediat, cu un pahar de vin alb sau roşu, sec sau demisec.

RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei românești – 23.05.2025

 

 

Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Poale-n brâu (foto: Mariana Chiriţă/ RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company