Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri de post

În 14 noiembrie, după masa de Lăsata Secului, creştinii au intrat, pentru 41 de zile, în postul Crăciunului. Comparativ cu postul Paştelui, este o perioadă mai uşoară din punct de vedere alimentar, deoarece prevede dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă şi duminică.

Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)

, 21.11.2025, 16:16

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate. Sunt folosite legume precum varza, cartofii, fasole boabe, ceapa, precum şi multe rădăcinoase precum morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Pentru felul principal sunt pregătite mâncăruri pe bază de cartofi, varză, fasole, orez, ba chiar şi din fructe precum gutuile sau prunele uscate sau afumate. Ciupercile sunt, de asemenea, recomandate în perioada postului, deoarece înlocuiesc carnea. Sarmalele reprezintă una dintre mâncărurile pregătite cu ocazia Crăciunului, iar atunci când nu conţin carne pot fi consumate şi de cei care ţin post.

Înainte de răspândirea cartofului, porumbului, a fasolei şi a roşiilor în spaţiul european, în principatele române pentru garnituri erau folosite cereale precum meiul şi grâul, dar şi fructe precum gutuile şi prunele. Gutuile au avantajul că rezistă vreme îndelungată după recoltare, iar prunele, după un proces de afumare, pot fi păstrate, de asemenea, vreme îndelungată.

În Muntenia, o mâncare specifică este cea de gutui, cu sau fără carne. Pentru reţeta de post, fără carne, avem nevoie de câteva gutui, de câteva linguri de zahăr, de o lingură de făină şi de puţin ulei. După ce au fost spălate, gutuile trebuie feliate sau transformate în cubuleţe şi puse apoi la călit în puţin ulei, amestecând cu grijă pentru ca să nu se lipească sau să nu se sfărâme. Când bucăţile de gutui încep să se rumenească, le înăbuşim în puţină apă, cât să le acopere. După câteva minute, peste gutui se toarnă puţin zahăr caramelizat şi se omogenizează. Într-o variantă mai rapidă, zahărul se poate turna direct peste gutui, pentru a schimba gustul uşor acrişor al gutuilor. De asemenea, se mai poate adăuga o lingură de făină, care are rolul de a mai îngroşa sosul. Această mâncare se poate servi caldă sau rece.

O altă mâncare de post este cea de prune uscate la fum sau, pe scurt, prune afumate. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. Prepararea începe cu spălarea prunelor în apă caldă, după care acestea se pun la fiert în apă rece. După primul clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final adăugăm puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă, pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor. Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.

RadioRomaniaInternational · SECRETELE BUCATARIEI – 21.11.2025
Foto: caaltadata.ro
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company