Mâncăruri cu prune afumate
În România sunt pregătite multe şi gustoase mâncăruri de post, fiind utilizate preponderent cartofii, orezul şi varza murată. Mâncărurile cu prune afumate sau cu gutui pot fi pregătite, de asemenea, în variantă de post sau cu carne, preponderent de pasăre.
Ștefan Baciu, 12.12.2025, 15:53
Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse la uscat sau pot fi afumate pentru a fi folosite în următoarele luni la prepararea unor mâncăruri chiar de post. În postul Crăciunului, una dintre mâncărurile pregătite în mănăstri este mâncarea de prune uscate la fum sau, pe scurt, prune afumate. La mănăstire, mâncarea este pregătită, de obicei, la cazan, însă acest fel de mâncare poate fi pregătit şi în bucătărie, folosind cantităţi mai mici. Aşadar, avem nevoie de un kg de prune uscate, de două cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. Prepararea începe cu spălarea prunelor în apă caldă, după care acestea se pun la fiert în apă rece. După primul clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final adăugăm puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă, pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor. Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.
Putem combina prunele afumate cu carne de pui, iar un exemplu este puiul umplut cu prune. Avem nevoie de un pui, de circa un sfert de kg de prune afumate, cărora le scoatem sâmburii, de câteva ciuperci, de un morcov, un ardei gras şi de o ceapă. Ne mai trebuie câtiva căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, piper şi sare. Călim ceapa, tăiată solzişori, în puţin ulei, adăugăm ciupercile tăiate în felii subţiri, ardeiul gras tăiat în suvițe subțiri şi morcovul dat prin răzătoare. Lăsăm acest amestec la foc mic pentru 10 minute, apoi adăugăm şi prunele uscate pentru câteva minute.
Condimentăm puiul şi pe interior, şi pe exterior şi îl umplem cu amestecul de legume călite și de prune afumate. Dacă mai rămâne ceva, punem restul de legume călite într-o tavă, în care punem şi puiul umplut. Adăugăm o cană cu apă şi ținem tava în cuptor, circa 45 de minute, la foc potrivit, până când puiul se rumeneşte. Din când în când, puiul trebuie stropit cu zeama din tavă. Puiul poate fi prezentat pe un platou, după care este porţionat, amestecul de legume călite și prune afumate constituind garnitura.
Un preparat deosebit este pulpa de curcan cu prune afumate şi cu nuci. Avem nevoie de o pulpă superioară de curcan, de un sfert de kg de prune afumate, de 100 de grame de nucă, de doi … trei căţei de usturoi, de o ceapă roşie şi de doi ardei graşi. Mai avem nevoie de piper negru măcinat, de seminţe de coliandru, de câteva frunze de rozmarin. Îndepărtăm sâmburii prunelor şi dezosăm pulpa, pe care o tăiem în cubuleţe. Într-o tigaie în care am pus puţin ulei, călim ceapa, tăiată solzişori, ardeii, tăiaţi în şuviţe şi usturoiul, tăiat în felii subţiri. Adăugăm nucile mărunţite, cuburile de carne, frunzele de rozmarin, uscate şi mărunţite, piper negru măcinat şi boabe de coliandru, zdrobite într-un mojar şi omogenizăm. Punem, desigur, şi prunele, după care lăsăm tigaia la foc mic încă 15 minute. Dacă este cazul, adăugăm puţină apă. Spre final, punem şi sare după gust. Această mâncare poate fi servită cu piure de cartofi, cu garnitură de orez sau cu paste.