Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Cât de mari sunt micii

În toată nebunia cu tensiunea din Crimeea Ucrainei, tehnicile Moscovei, temerile europene, a venit şi o veste bună.

Cât de mari sunt micii
Cât de mari sunt micii

, 15.03.2014, 09:30

În toată nebunia cu tensiunea din Crimeea Ucrainei, tehnicile Moscovei, temerile europene, a venit şi o veste bună. Fără a organiza o degustare în prealabil, autorităţile europene de profil au aprobat păstrarea reţetei tradiţionale a celebrilor mititei româneşti, cea cu bicarbonatul de sodiu, substanţă pe care, de altfel, au interzis-o la consum. Astfel, vedeta culinară specific românescă devine un studiu de caz în jurisprudenţa şi şcolile de profil ale spaţiului european. Şi nu este vorba de dimensiunile micului, ca în cazul calibrului bananelor, devenit legendar, ci de însuşi conţinutul super mirositorului produs culinar.



Când pregătiseră totul pentru a interzice bicarbonatul, o sesizare cu iz delicios le-a adus la cunoştinţă că incriminata substanţă este esenţială pentru cel mai popular şi tradiţional produs culinar românesc, legendarul şi omniprezentul mic. Micul trebuie să fie fraged, cu ajutorul bicarbonatului, dar el este şi tânăr.



A fost inventat la sfârşitul secolului al XlX-lea şi naşterea sa este învăluită în legendă. Se spune că primul leagăn i-au fost farfuriile de la Hanul La Iordachi din centrul boem al Bucureşti care, celebru fiind pentru cârnaţii săi, a rămas, la un moment dat, fără membrana obligatorie pentru acest produs. Atunci, amestecul modelat sub formă de segment de cârnat, a fost pus direct pe grătar, generând mult fum şi poftă peste tot unde a ajuns mirosul respectiv. Aşadar, în micul născut din disperare comercială şi inspiraţie culinară, ar trebui să se regăsească carne şi de vită şi de oaie, nu neapărat şi de porc, usturoi, aromat şi nu prea iute, piper şi alte condimente, într-o o baie de zeamă de oase de vită cu măduvă, iar, din 1902, este menţionat ca obligatoriu şi bicarbonatul de sodiu, 3 grame la un mititel. Respectiva substanţă face bine la digestie dar potenţează decisiv gustul de excepţie al micilor. Reţeta nu este secretă dar mereu aşteaptă să fie respectată, chiar dacă sunt acceptate şi licenţe care fac specificul unor locuri unde se produc micii cu specific. Bicarbonatul de sodiu este însă obligatoriu, fără el micul nu mai este mic ci o chiftea aproape ca oricare alta.



După 110 ani s-a constatat că bicarbonatul, cu numele de cod E500, nu are acte şi aprobări. Atunci când Comisia Europeană făcea paşi spre interzicerea folosirii bicarbonatului, s-a constatat şi incompatibilitatea interzicerii acestei substanţe cu ritualul de grătar al românilor, cu clipele minunate petrecute în jurul platoului cu simpaticii mici ce se consumă doar calzi şi cu muştar, cu aroma ce persistă în tot blocul zile întregi după preparare, cu orice pretext de întâlnire şi socializare. Cu siguranţă, în apărarea micului şi a bicarbonatului din el nu s-au folosit argumente ce se adresează papilelor gustative pentru că politica şi practica comunitară permit şi chiar sprijină exprimarea specificului naţional şi local, pentru a nu se ajunge la un tăvălug uniformator de care se teme toată lumea şi este invocat permanent de anti-europeni.



Când procesul aprobării micilor româneşti cu bicarbonat se va fi finalizat, toţi cei implicaţi merită cel puţin trei dintre ei, calzi şi cu muştar, dacă se poate la iarbă verde. Atenţie, însă, aroma creează dependenţă şi transportare în timp, în lumea mitică a Miticilor bucureşteni, de acum un secol, când micul românesc stătea alături de polul românesc de aur în definirea specificului românesc.

Etichete:
Foto: Museums Victoria / unsplash.com
Focus duminică, 04 mai 2025

80 de ani de la încheierea războiului

Despre Al Doilea Război Mondial se spune că a fost revanşa căutată de cei care au pierdut în primul mondial. Militarismul promovat de imperiile...

80 de ani de la încheierea războiului
Foto; Library of Congress / unsplash.com
Focus duminică, 06 aprilie 2025

Lumea după taxele Trump

Părea un film ce urmează a fi lansat, un film american în care cei răi sunt înfrânţi şi, în cazul de faţă, sunt puşi să plătească....

Lumea după taxele Trump
Sursa foto: pixabay.com
Focus duminică, 30 martie 2025

O Nouă Ordine Mondială?

Nimic nu mai este ca până acum, nimic nu mai este imposibil. Popoarele par a-și dori tare de tot să fie conduse de lideri autoritari, un amestec...

O Nouă Ordine Mondială?
Foto: Ant Rozetsky / unsplash.com
Focus duminică, 09 martie 2025

Instalarea comunismului în Europa de Est

Dezbaterea istoricilor plasează debutul trecerii la comunism a Estului Europei în februarie 1948, când comuniştii ceholsovaci preiau total...

Instalarea comunismului în Europa de Est
Focus duminică, 02 martie 2025

Resetare şi anulare

Încă se vorbeşte de resetare dar totul pare o anulare a tot ce a fost acumulat în ani, zeci de ani sau secole. Greu de spus ce va fi, că nu au...

Resetare şi anulare
Focus duminică, 23 februarie 2025

Trei ani de război în Europa

Trupele ruseşti, adunate de câteva luni la frontiera cu Ucraina, au trecut această linie de demarcaţie recunoscută internaţional şi au lovit...

Trei ani de război în Europa
Focus duminică, 16 februarie 2025

Noua dezordine mondială

Mai rar o conferință internațională de securitate mai lipsită de diplomație ca Munchen 2025. Toate principiile stabilite de democrația...

Noua dezordine mondială
Focus duminică, 09 februarie 2025

Ortodoxia la români

Cifrele exacte nu pot fi clar determinate, mai ales când este vorba de religie, dar ştim că populaţia României s-a declarat a fi ortodoxă în...

Ortodoxia la români

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company