Amiciția dintre state nu înseamnă numai vorbe frumoase ci și fapte. Una dintre faptele care au materializat prietenia româno-americană în a doua parte a secolului XX a fost clauza națiunii celei mai favorizate.
Deși sunt relativ apropiați geografic, românii, cehii și slovacii au o istorie oficială destul de scurtă.
Una dintre prezențele specifice Europei de Sud-Est și Orientului Mijlociu, care a contribuit la crearea unui spațiu multicultural comun, a fost și limba ladino, limbă vorbită de evreii sefarzi.
În nordul României, între actualele județe Maramureș și Bistrița-Năsăud, într-o zonă muntoasă și foarte pitorească, s-a scris o pagină importantă din istoria Căilor Ferate Române și a istoriei comunismului.
Astăzi vă invităm să vizitaţi un muzeu a cărui istorie este legată de memoria istorică şi culturală a României: Muzeul Naţional Cotroceni.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România a adoptat hotărârea privind sediile a 965 de secții de votare din străinătate organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an.
Una dintre datele cu semnificație profund negativă din istoria României contemporane a fost 6 martie 1945.
Intervalul dintre 1966 și 1971 a fost cea mai bună perioadă de funcționare a presei în regimul comunist, iar unele producții au avut succes de public. A fost cazul emisiunii de televiziune Reflector în care disfuncționalități ale instituțiilor și abuzuri ale factorilor politici ori ale directorilor erau expuse judecății publice.
Ca în textele biblice, sau ale propagandei antidemocratice, lupii au devenit sfinţi şi victimele, dictatori, cine a ridicat sabia este deplâns şi cel plin de răni este numit criminal. Nu este o campanie publicitară, nici glume fără microfon nu sunt. Este resetarea, noua ordine mondială, una din care nimeni nu înţelege nimic.
Aici puteţi asculta "Românii de lângă noi", ediţia din 27 februarie 2025.
În 2025, la început de an, se împlinesc 84 de ani de la „Pogromul de la București” din 21-23 ianuarie 1941 și 80 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr de exterminare nazist, de la Auschwitz (Polonia), la 27 ianuarie 1945
În artă, portretul are cel puțin o particularitate importantă, și anume interesul nostru în ceea ce-l privește pe celălalt.
Jaful a însoțit războaiele, în timp ce noțiunea de a împărți nu prea apare în istorie. Oamenii au luat, unii de la alții, prin forță, adică jaf, sau prin viclenie, adică furt, mai întâi mâncare.
Cetatea Tighina de pe malul Nistrului din Ucraina, este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, construită inițial din pământ și lemn, pentru a apăra vadul râului Nistru de tătari.
Colonia antică Tomis de pe malul românesc al Mării Negre și-a început existența cu șase secole înainte de începutul erei creștine. Ea este cunoscută, printre altele, și ca loc de exil al poetului latin Publius Ovidius Naso.