Elie Brandmeyer din Franța
Elie Brandmeyer din Franța, consilier juridic și doctorand la Universitatea din București, membru al asociației Cred în România.

Hildegard Ignătescu, 24.07.2025, 15:15
Elie Brandmeyer este cetățean francez, născut în nord-estul Franței. Are studii juridice în Belgia și la București, unde face un doctorat în cotutelă cu Universitatea din Lorraine. Locuiește în România din 2016, este profesor și consilier juridic și este implicat în proiectul „Cred în România”. Are și o experiență la Comisia Europeană, la Oficiul de Luptă Antifraudă. Este secretar general adjunct al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene.
A ajuns pe meleagurile noastre printr-o oportunitate profesională și s-a îndrăgostit de țară datorită diversității culturale, ospitalității oamenilor și frumuseții naturale. Recunoaște că România are multe de îmbunătățit și crede că societatea civilă joacă un rol crucial în dezvoltarea țării. Brandmeyer este optimist cu privire la viitorul României, observând o creștere economică și un interes crescut al tinerilor pentru politică. Se simte acasă în România și intenționează să solicite cetățenia română.
Cum a ajuns să locuiască în România?
„De fapt, am venit un pic întâmplător, prin muncă. Deja terminasem studiile, lucram în Belgia și am luat legătura cu o societate franco-elvețiană aici, în România, în București. Mi-au oferit să fiu consilier juridic pentru ei. Inițial nu eram sigur, dar mi-au spus că locul de muncă este aici, în București, și niciodată nu fusesem în România. Am zis ok, o să fie o oportunitate pe care o primesc doar o dată în viața mea și am acceptat. Deja fusesem în mai multe țări din Europa de Est, am fost și în Ucraina, în Rusia, în Cehia și îmi plăcea foarte mult atmosfera în țările astea și da, așa am venit în România și m-am îndrăgostit de țară și am decis să rămân aici. Am mai plecat o dată, de două ori, dar tot timpul m-am întors. Am ajuns în România în februarie 2016. Am mai plecat la Comisia Europeană și un an în Columbia pentru muncă, dar sunt aici de aproape 10 ani.”
Ce i-a plăcut la atmosfera din sud-estul Europei- Balcani, un pic de Orient?
„Da, mai degrabă Balcanii, cred. Dar asta este fascinant despre România, cred că este un amestec de culturi și de istorie și chiar etimologia limbii este super interesantă, pentru că a fost influențată de mai multe alte limbi. Chiar dacă îmi plăcea deja inițial atmosfera din Europa de Est în general, în România este chiar mai specifică și diferită. Mi se pare unică. Are o influență și latină, și slavă, și balcanică. Este foarte interesant.
Eu am călătorit foarte mult, am locuit și în alte țări. Pentru mine, cei mai importanți sunt oamenii. Poți să traiești într-o țară foarte frumoasă, cu arhitectură bună și vremea perfectă, dar, dacă oamenii nu sunt buni, primitori, n-ai ce să faci. Adică nu poți să fii fericit. Dar în România e fix invers, poate la prima vedere pare un pic haos arhitectural vorbind și când ajungi prima dată în București, dar oamenii sunt foarte simpatici, sunt foarte primitori, sunt extrem de rezilienți și asta mi se pare important. România a trecut prin multe faze mai puțin bune pentru ea, dar oamenii au supraviețuit cumva și și-au păstrat o cultură și o mentalitate puternică și toți sunt foarte, foarte primitori. Deci, în primul rând, oamenii.
Venind din nordul Franței, vremea e mai bună aici decât acolo și țara e foarte frumoasă, avem mare, avem munte, poți să ieși din București destul de ușor cu trenul, să faci o drumeție sau să te duci la mare. Țara are o biodiversitate și o pădure foarte, foarte interesantă și Delta Dunării, multe lucruri extrem de frumoase și de fascinante pentru Europa.”
Dar România are și multe lucruri de îndreptat.
„Da, sunt multe chestii de îmbunătățit aici în România. Eu nu sunt orb, m-am îndrăgostit de țară, dar sunt foarte conștient de defectele și de zonele de îmbunătățit, dar asta este peste tot. Acum, da, în educație avem multe de făcut, în infrastructură la fel, mai ales dacă vrem să aducem diaspora din Europa de Vest înapoi, trebuie să oferim aceeași infrastructură cum există în Europa de Vest, începând cu autostrăzile, de exemplu. Mai ales că acum suntem în spațiul Schengen și a devenit foarte important să avem autostrăzi bune. Câștigăm timp la vamă acum, că nu mai trebuie să stăm cu camionul la verificat actele, dar tot ai nevoie de 12 ore cu mașina să traversezi țara. Sunt multe chestii de făcut, asta e adevărat, dar e și un motiv pentru care rămân aici. Mi se pare că, dacă vrei să te implici și să ai o contribuție, chiar poți aici. În Franța mi se pare că, dacă nu ești fiul unui cunoscut sau, dacă vii dintr-o familie modestă, chiar dacă ai făcut studii – eu am zis, vin dintr-un sat de o mie de locuitori, nu mi se pare că aș putea să fac mult. Mai ales că poate oamenii sunt și mai puțin deschiși să aibă ajutor.
Mi se pare foarte interesant că aici în România oamenii sunt destul de deschiși la minte cu străinii în politică, sau cu străinii care vorbesc de bine despre România și vor să facă ceva. Și de asta am intrat și în asociația Cred în România de la bun început, că mi se pare important. Societatea civilă are un rol extrem de important în România, în dezvoltarea României. Noi, în primul rând, încercăm să comunicăm pozitiv despre chestiile bune care se întâmplă în România. Dacă vrei să faci orice într-o țară, oamenii trebuie să aibă încredere că au puterea să schimbe ceva și asta încercăm să facem. Poți să fii dezamăgit de politica românească, cum am spus, țara a trecut prin faze foarte grele. M-am certat cu niște prieteni care-mi ziceau- dar eu nu cred în România! Păi cine este România? Ești tu România, sunt eu România, ca vecin, ca prieten, adică dacă nu ai încredere în România, înseamnă că nu ai încredere în noi. Nu este vorba de politică aici, este vorba că trebuie să știm că putem să facem ceva și chiar putem și cred că ăsta este un motiv foarte important pentru mine, pentru care rămân, că știu că pot să fac ceva și văd țara să se dezvolte din ce în ce mai mult în fiecare an și asta este foarte încurajant.”
Cum vede Elie Brandmeyer viitorul, cum vede România peste un timp?
„Sunt de acord că ultima perioadă a fost grea, mai ales cu alegerile și cu dezvăluirea deficitului foarte mare pe care îl avem. Mi se pare, însă, că nu e singura țară unde se descoperă că este un deficit și că sunt faze mai puțin dinamice. Totuși, avem o creștere economică foarte mare, am început să inversăm emigrarea, adică a fost anul trecut primul an în care nu am pierdut oameni și chiar au început să se întoarcă și oamenii din diaspora. Cred că a fost și un semn de trezire și tinerii sunt mai interesați de politică, văd societatea civilă cu o grămadă de ONG-uri foarte mișto care vor să contribuie. Am destul de multă încredere în viitorul României. Vor face românii cum au făcut toată istoria lor, vor ieși chiar mai puternici și mai rezilienți ca de obicei. Eu sunt sigur de asta.”
România e acasă?
„Sigur, eu nu mai vreau să plec. Acum îmi pregătesc dosarul de cetățenie. Vreau să cer cetățenia, vreau să rămân aici toată viața și mă simt român.”