Expat în România – 22.05.2025
Elvis Tala vine din Nigeria și a studiat în România, la Constanța, transport maritim și inginerie maritimă. Tot acolo a urmat și un masterat în același domeniu.

Hildegard Ignătescu, 22.05.2025, 17:15
Elvis Tala vine din Nigeria și a studiat în România, la Constanța, transport maritim și inginerie maritimă. Tot acolo a urmat și un masterat în același domeniu. Are și o diplomă de frizer, iar acum lucrează ca agent de achiziții la o firmă multinațională din București. Ne povestește cum a ajuns aici și de ce a ales România.
„De fapt, nu am ales România, România m-a ales pe mine. Da, am avut un program în Nigeria, o bursă și am ajuns aici în anul 2013, în decembrie. Am făcut școala patru ani la Universitatea Maritimă din Constanța, după care am făcut un masterat și apoi m-am mutat la București să găsesc un job, pentru că marina nu e chiar pentru mine. Eu aș vrea să-mi fac o familie, nu vreau să stau departe de ei și am făcut o schimbare. Am lucrat la un salon din București, am fost frizer acolo cam doi- trei ani, după pandemie și după aia am avut un interviu cu companie unde lucrez acum și am fost selectat, am început ușor, ușor. Am fost cumpărator achiziții pentru Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu și Africa de Sud, apoi am schimbat rolul și acum fac achiziții globale.”
Ce l-a atras aici, știa ceva despre România înainte să ajungă aici? Câți ani avea?
„Aveam 19 ani când am venit. De fapt, am vrut să merg în Philipine, dar școala a schimbat destinația către România. De asta zic că România m-a ales. În primul rând, a fost ciudat cu zăpada, cu vremea, nu am văzut zăpadă niciodată în viața mea și a fost foarte interesant pentru mine. La fel și cu limba, chiar și acum e puțin cam greu pentru mine, dar am învățat, am învățat de la șoferul de taxi, am învățat cu prietenii și la școală și acum România este foarte, foarte interesantă pentru mine, pentru că zi de zi am învățat mult despre țară și am văzut că oamenii aici sunt foarte, foarte primitori. Am fost în Bulgaria, am fost în Statele Unite, dar aici sunt oameni cu inima de țară. Sunt interesați de celălalt, se gândesc și la ceilalți. De fapt, în pandemie am fost foarte impresionat când, după ce am intrat în izolare, oamenii au fost foarte solidari. După aia a venit războiul din Ucraina și am fost foarte impresionat că oamenii au fost foarte deschiși să ajute Ucraina. Am fost foarte impresionat că România a fost foarte iubitoare.”
Ce altceva îi mai place aici lui Elvis Tala?
„Îmi plac sarmalele, să văd țara, să călătoresc, îmi place să merg în centrul orașului unde petrec oamenii. În România e plăcut să petreci.
Am fost la o nuntă prima dată și nu am știut, nu mi-a zis nimeni că nunta durează toată noaptea. Și am ajuns acolo, am stat trei-patru ore și am întrebat, când se termina asta? Și mi-au răspuns: nu ți-a zis nimeni? nu se termina până la 6 dimineața și am fost surprins. Până la 6 dimineața? Da! Am dansat mult, am mâncat prea mult, am băut și a fost minunat.”
Elvis Tala a călătorit și în alte orașe în România și ne povestește ce impresii are.
„Am fost la Brașov, Ploiești și, în afară de Constanța, am fost și la Cluj, Iași, Timișoara și la Miercurea Ciuc. Și am fost surprins pentru că acolo erau steaguri ungurești și am crezut că am ieșit din România. Și mi-a zis prietenul meu că nu, suntem în România, nu suntem în Ungaria. Dar mi-a plăcut.”
E ceva ce i-a plăcut mai puțin sau ar vrea să schimbe în România?
„Ce poate să fie mai bine este faptul că am văzut că în România oamenii sunt foarte deschiși și foarte prietenoși, dar între voi e altceva. Pentru mine e foarte interesant, e minunat, mi-a plăcut foarte mult, dar știu că oamenii sunt mai mult deschiși față de mine pentru că sunt străin. Și asta e bine, dar trebuie să fiți mai deschiși și între voi.”
L-am întrebat pe Elvis Tala dacă s-a întors în Nigeria în tot timpul de când a fost plecat.
„De fapt, am fost doar o dată în zece ani. A fost bine, mi-am vizitat mama, frații și surorile. A venit și fratele meu aici, acum vreo doi ani. Vreau să merg înapoi cu el anul viitor în decembrie, să fim cu familia și după aia ne întoarcem aici, înapoi.”
Ce îi lipsește de acolo și ce ar vrea să ducă în Nigeria din ce există în România?
„Mâncarea. Da, mâncarea, mâncarea. Și mama, cam așa. De fapt, aici e casa mea, deja. Mă simt bine cu oamenii și cu cultura și e ca acasă, de fapt.
Aici am văzut că oamenii sunt foarte interesați de politic și sunt incluzivi și cu străinii, că vor să îi înțeleagă. În țara mea nu prea e așa, e mult mai complicat. Da, știu că e greu pentru fiecare țară, dar asta este ce am văzut, care este foarte benefic. Iar dacă ar fi așa în Nigeria, ar fi mai bine. Oamenii aici sunt implicați și se folosesc de instrumentele politice și știu și vor să înțeleagă ce fac guvernanții. Iar asta e foarte bine.”