Controverse privind legea salarizării unitare

controverse privind legea salarizării unitare În România, Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi transferul contribuţiilor sociale, integral, de la angajator la angajat îşi fac simţite efectele.

Principalul partid de opoziţie din România, PNL, a decis, luni, să depună moţiune simplă împotriva ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, motivele ţinând, în principal, de domeniul salarizării. Liberalii critică şi transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, în vigoare de la începutul acestui an, şi susţin că această măsură a dat peste cap şi mai mult sistemul de salarizare şi fiscalitatea în România. "Că sunt magistraţi, că sunt personal din IT, că sunt profesori, că sunt medici, că sunt acea categorie, cu ghilimelele de rigoare, de bugetari de lux pe care doamna ministru o prezenta nu mai demult de acum câteva zile, toate aceste categorii vor avea scăderi, pentru că nu a făcut nimeni un studiu de impact în ceea ce înseamnă transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului şi de aceea ne aflăm în această situaţie.", afirmă PNL. Adică în situaţia în care pentru câteva sute de mii de români salariile scad, în pofida promisiunilor de creşteri din programul de guvernare. 


Salariile nete ale angajaţilor vor scădea în mai multe domenii de activitate, respectiv în sectorul de Sănătate, în Cultură, în Poliţie şi în Justiţie, spun şi liderii de sindicat. Preşedintele federaţiei sindicale SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat că veniturile vor scădea în spitalele mono-profil, mai exact pentru secţia de psihiatrie, TBC şi boli infecţioase, iar salariile vor creşte în Sănătate doar pentru medici, dar nici pentru aceştia atât cât a fost estimat. Poliţiştii din zona operativă, aproximativ 8.000, se vor confrunta, de asemenea, cu o scădere a salariilor nete de până la 400 de lei (circa 85 de euro), potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, potrivit căruia,  nivelul de trai va scădea cu 5-10%. 


Şi în mediul privat sunt angajaţi nemulţumiţi, pentru că nu toţi patronii au întocmit acte adiţionale la contractele de muncă prin care să fie majorate salariile brute şi astfel să fie evitate scăderile nete de venituri. În plus, 3% dintre angajaţii din sistemul bugetar au salariile diminuate ca urmare a intrării în vigoare a legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Potrivit Ministerului Muncii, scopul actului normativ a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncţionalităţi majore, în sensul că, pentru aceleaşi funcţii şi atribuţii, funcţionarii din instituţiile statului aveau salarii diferite. Dar, există şi români fericiţi - parlamentarii au primit, în luna februarie, indemnizaţii majorate cu aproximativ 10%, ca urmare a creşterii salariului minim la 1900 de lei (circa 410 euro) de la 1 ianuarie.


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-06 11:30:00
Vizualizari: 482
TiparesteTipareste