UPDATE10 Proteste de amploare împotriva Guvernului

update10 proteste de amploare împotriva guvernului Proteste de amploare, care au degenerat în violenţe extinse, au avut loc împotriva Guvernului la Bucureşti. S-au înregistrat proteste, fără incidente majore, şi în alte orașe.

UPDATE10

 

Câteva sute de persoane s-au întors în Piaţa Victoriei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce participanţii la protest au fost dispersaţi de jandarmi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

 

Jandarmii au format un dispozitiv în jurul Pieţei Victoria, iar protestatarii rămaşi s-au adunat la intrările pe principalele bulevarde. Oamenii spun că nu vor să părăsească piaţa şi că nu sunt violenţi, acuzând intervenţia în forţă a jandarmilor. În jurul Piaţa Victoriei şi în jurul acesteia se află în continuare importante forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

 

--------

UPDATE9

 

Un număr de 435 de persoane au primit îngrijiri în contextul mitingului care a avut loc vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit unor date preliminare. Dintre acestea 45 de persoane au fost transportate la spital.

 

La ora 1.00 jandarmii au intervenit pentru dispersarea unui grup de manifestanţi aflaţi pe strada Ion Mihalache, în sprijin fiind chemată şi o autospecială cu tun cu apă. În timpul intervenţiei, unii dintre protestatari au aruncat spre forţele de ordine cu obiecte contondente, dar şi cu sticle incendiare. Jandarmii au format un dispozitiv care avansează gradual, pentru a îndepărta grupul de manifestanţi de Piaţa Victoriei.

 

Femeia jandarm rănită vineri în Piaţa Victoriei este internată la Spitalul Floreasca şi prezintă un traumatism şi suspiciune de fractură de coloană cervicală, anunţă Jandarmeria română.

--------

 

UPDATE8

 

Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei. În mai multe zone din vecinătatea Pieţei Victoriei au continuat confruntările dintre jandarmi şi grupuri de persoane agresive, putând fi auzite zgomotele provocate de petarde şi grenade lacrimogene.

 

Protestatarii rămaşi pe străzile din jurul pieţei au continuat să scandeze "Nu plecăm, nu plecăm". Jandarmii care au fost loviţi, vineri seară, în Piaţa Victoriei, sunt evaluaţi de medici, unii având plăgi la cap, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa.

 

Conform unor surse, au fost aproximativ 100.000 de protestatari la Bucureşti.

 

Proteste antiguvernamentale la Bucuresti

 

---------

UPDATE7

 

Piața Victoriei a fost evacuată. Oamenii au fost împinși către străzile adiacente. Jandarmeria a intervenit în forță pentru evacuarea pieței, folosind gaze lacrimogene și tunul de apă. Doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost prinşi de ultraşi, care au început să-i lovească. Doi manifestanți au încercat să-i protejeze, acoperind cu trupurile lor jandarmii.

 

În Piaţa Victoriei, la mitingul de vineri, au fost asistate medical 247 de persoane, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

 

Manifestaţiile de protest desfăşurate vineri seara în marile oraşe din ţară s-au încheiat, în jurul orei 23,00, fără a fi semnalate incidente majore, de genul violenţelor de la mitingul desfăşurat în Piaţa Victoriei din Capitală.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că ministrul de Interne, Carmen Dan, trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele. Liderii de opoziţie au condamnat şi ei reacţia Jandarmeriei, cerând demisia ministrului de Interne. Anterior, lideri politici ai majorităţii au declarant c[ mitingul ar fi trebuit asumat de opoziţie, pe care o consider adevăratul organizator al protestelor.

------

 

UPDATE6

 

Peste 80.000 de persoane au protestat, conform unor surse, în Piața Victoriei, mulțimea fiind masată în piață și pe bulevardele adiacente.

 

Noi incidente s-au înregistrat vineri seara la mitingul din Piaţa Victoriei între o parte a manifestanţilor şi forţele de ordine, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene. Peste 220 de persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.Nouă persoane au fost transportate la spital, două dintre acestea fiind jandarmi.

 

O mare parte a protestatarilor a părăsit Piaţa Victoriei iar cei rămaşi sunt vehemenţi la adresa guvernului şi scandează injurii la adresa PSD. Protestatarii rămaşi s-au declarat hotărâţi să continue manifestaţia în faţa Palatului Victoria.

 

Aproximativ 40.000 de persoane au protestat în țară, mai ales la Sibiu, Cluj și Iași, dar și la Timișoara. Constanța, Galați, Baia Mare, Brașov, Bistrița. Oradea, Târgu Mureș, Satu Mare.

----------

UPDATE5

O serie de incidente au avut loc în Piaţa Victoriei, iar jandarmii au încearcat să disperseze mulţimea cu gaze iritante şi o maşină dotată cu un tun cu apă. Mai multe persoane au încercat să forţele gardurile, violenţele escaladând, iar jandarmii au folosit mai multe tipuri de gaze iritante, precum şi grenade cu gaze. Peste o sută de persoane care s-au aflat vineri în Piaţa Victoriei la protestul românilor din diaspora au avut nevoie de asistenţă medicală, potrivit informaţiilor furnizate de coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

 

Protestatarii au scandat "Nu plecăm", o parte dintre ei încercând să ţină piept forţelor de ordine, iar o parte încercând să părăsească zona. Peste 25.000 de persoane (după unele surse chiar 50.000 de oameni) protestau vineri seară în Piaţa Victoriei. La tribuna improvizată în centrul Pieţei Victoriei s-a făcut apel la calm, iar protestatarii strigau lozinci antiguvernamentale şi împotriva corupţiei. Jandarmeria a informat că la mitingul din Piața Victoriei au ajuns persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și membrii galeriilor de fotbal, cerând protestatarilor să se delimiteze de aceștia.

 

Circulaţia a fost oprită pe principalele bulevarde din jurul Pieţei Victoriei. Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă vineri, începând cu ora 20:00, iar accesul călătorilor în subteran interzis. Şi Regia Autonomă de Transport Bucureşti a modificat circulaţia mijloacelor de transport din zonă.

 

Zeci de mii de oameni protestează la Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara sau Iași. Numărul protestatarilor din Sibiu și Cluj-Napoca a depășit, vineri seara, 15.000. Oamenii manifestau vineri seară și la Brașov (3.000), Timișoara (1.500), Iași (2.000), Baia Mare (500), Oradea (300), Galați (400), Constanța (300), Craiova (200), conform agențiilor de presă.

 

-------

UPDATE4

Aproape 30.000 de persoane protestează în Piața Victoriei la mitingul diasporei, conform Hotnews. Câteva mii de persoane participau vineri seară la proteste antiguvernamentale la Sibiu, Cluj, Braşov, Iaşi şi Bistriţa. Peste 2.000 de oameni s-au strâns vineri seara, în Piaţa Unirii din Sibiu. În zona centrală din Cluj-Napoca erau adunaţi după ora 19,00 în jur de 1.000 de protestatari. Peste 300 de ieşeni erau prezenţi în Piaţa Unirii. La Braşov peste 200 de persoane protestează în faţa Prefecturii, începând cu ora 18.00, împotriva Coaliţiei PSD-ALDE şi a Guvernului. Aproximativ 200 de persoane erau adunate, după ora 19,00, în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa.

 

------

UPDATE3

Numărul manifestanților a crescut, aproape 20.000 de oameni manifestând în Piața Victoriei, conform Hotnews. Lumea continuă să vină, stațiile de metrou fiind pline de oameni care vin la protest. Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere pentru cei căzuţi la Revoluţia din 1989, iar pe platforma improvizată, amplasată în mijlocul pieţei, au luat cuvântul mai mulţi români din Diaspora care şi-au prezentat pe scurt motivele plecării şi au acuzat sistemul politic de lipsa alternativelor în ţară.

 

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce mai multe persoane au încercat să îndepărteze gardurile montate în faţa guvernului. Mai mult persoane au leşinat în urma acţiunii jandarmilor, altele suferă vizibil din cauza efectului iritant al acestora.

 

-------

UPDATE2

Numărul protestatarilor a crescut, în Piața Victoriei manifestând aproape 10.000 de oameni, conform Hotnews.

 

Echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei, dintre care două au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti. Potrivit sursei citate, printre persoanele respective se numără 2 jandarmi. Persoanele care au fost în grija pompierilor SMURD au acuzat lipotimii şi iritaţii ale ochilor sau căilor aeriene, mai precizează sursa citată.

 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat că jandarmii sunt în dialog permanent cu protestatarii din Piaţa Victoriei, pentru a-i determina pe aceştia din urmă să nu mai arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine, dar a menţionat că jandarmii au fost obligaţi să folosească spray-urile din dotare când a fost rupt gardul de protecţie. El a adăugat că momentan situaţia s-a calmat, iar jandarmii care flanchează Guvernul sunt rezerve de intervenţie care pot fi folosite în cazul în care 'situaţia escaladează din nou'. Georgian Enache a mai declarat că trei jandarmi au fost răniţi, unul fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

 

---------

UPDATE1

Un jandarm a fost rănit la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei, el fiind transportat la spital, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa. Cinci persoane au fost expuse la substanţele lacrimogene dispersate de către jandarmi la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei. Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câţiva manifestanţi au încercat să arunce cu sticle cu apă.

Traficul rutier a fost deviat, vineri, pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei - de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu, ca urmare a protestului din faţa Guvernului.

 

----------

UPDATE

Protestatarii din Piaţa Victoriei au ocupat vineri carosabilul pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, o parte dintre aceştia aşezându-se şi la intrarea în sediul Guvernului.

Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câţiva manifestanţi au încercat să arunce cu sticle cu apă. Poliţia Rutieră şi echipajele de Jandarmerie redirecţionează maşinile care circulă în zonă. Câţiva dintre manifestanţii care s-au aşezat în faţa gardului de la intrarea în sediul Guvernului au început să huiduie.

În jurul orei 16,00, în Piaţa Victoriei se aflau aproximativ o mie de protestatari.

 

--------

Românii din diaspora protestează, vineri, împotriva Guvernului, Piaţa Victoriei din Capitală fiind punctul central spre care s-au îndreptat înca de joi seara manifestanţii. Peste 200 de persoane, conform Agerpres, 400-500 de persoane, conform reporterului Radio România Actualităţi, s-au adunat în Piaţa Victoriei vineri la prânz, pentru a participa la protestul iniţiat de asociaţii ale diasporei.

 

În faţa sediului Guvernului, sunt români veniţi din ţări precum Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe. Manifestanţii flutură steaguri tricolore şi ale UE şi scandează lozinci împotriva Guvernului şi a PSD. Pentru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare.

 

Zona Pieţei Victoria este încercuită cu garduri şi păzită de efective ale Jandarmeriei. Circulaţia rutieră se desfăşura în condiţii normale vineri la prânz.

 

Un bărbat care tulbura ordinea publică vineri în zona în care se desfăşoară protestul din Piaţa Victoriei a fost condus la secţia de Poliţie pentru identificare şi stabilirea măsurilor legale, a informat Jandarmeria Capitalei. Totodată, o altă persoană a fost condusă la Poliţie deoarece dorea să participe la miting având asupra sa mai multe spray-uri cu vopsea. Jandarmii au atenţionat persoana că nu poate participa la manifestaţie cu astfel de obiecte, însă aceasta, după ce s-a retras, ulterior a revenit în zonă.


www.rri.ro
Publicat: 2018-08-10 13:29:00
Vizualizari: 2236
TiparesteTipareste