Jurnal românesc - 27.02.2019

jurnal românesc - 27.02.2019 17 jandarmi români au plecat spre Kabul în Afganistan, unde vor fi staţionaţi 6 luni şi vor participa la misiunea NATO de instruire a forţelor locale de ordine.

Ministerul Afacerilor Externe a activat, pe pagina sa de Internet www.mae.ro, rubrica "Alegeri europarlamentare 2019", în contextul începerii perioadei electorale aferente organizării şi desfăşurării pe 26 mai a alegerilor pentru Parlamentul European. Noua secţiune cuprinde informaţii de interes pentru românii care intenţionează să voteze la secţiile care vor fi organizate în afara ţării, precum procedura de votare în străinătate, atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe şi actele normative în vigoare aplicabile la alegerile pentru legislativul european. MAE informează că lista secţiilor de votare din străinătate va fi publicată cu cel târziu 30 de zile înaintea datei alegerilor, iar rubrica va fi actualizată constant. Totodată, Ministerul de Externe le recomandă cetăţenilor români care se află sau călătoresc în străinătate să se informeze din timp asupra procesului de votare şi să îşi verifice din timp documentele de identitate, pentru a-şi putea exercita astfel dreptul de vot în cele mai bune condiţii.


17 jandarmi români au plecat spre Kabul în Afganistan, unde vor fi staţionaţi 6 luni şi vor participa la misiunea NATO de instruire a forţelor locale de ordine. La ceremonia de rămas bun, care a avut loc la sediul Jandarmeriei Române, au fost prezenţi, printre alţii, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi familiile militarilor. "Sunt 23 de jandarmi care vor asigura misiunea de sprijin în Afganistan. Astăzi pleacă 17 dintre ei, următorii vor pleca în următoarele trei săptămâni, pe măsură ce obţin avizul pentru accesul la informaţii clasificate de tip NATO", a declarat Ministrul de Interne. Carmen Dan a adăugat că această misiune este o dovadă că Jandarmeria Română este apreciată pentru ceea ce face şi pentru expertiza pe care o oferă pe plan internaţional. Cadrele contingentului plecat în Afganistan au participat la diferite cursuri şi programe de pregătire şi au parcurs mai multe probe de verificare a cunoştinţelor de specialitate, de cunoaştere a limbii engleze, un examen psihologic şi teste medicale. Până la acest moment, Jandarmeria Română a dislocat 10 contingente pe timpul misiunii NATO din Afganistan. Concomitent, Jandarmeria participă la nouă misiuni sub egida Uniunii Europene, a ONU şi a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.


Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a lansat campania de prevenire a exploatării sexuale "Distruge Zidul Indiferenței!", derulată în parteneriat cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Campania se va derula în perioada februarie - septembrie 2019 şi este organizată în cadrul proiectului "Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor", care are drept obiective atât reducerea fenomenului de exploatare sexuală cât și combaterea stereotipurilor privind victimele traficului de persoane. Conferinţa de lansare a reunit factori de decizie din Parlamentul României, precum deputatul Angel Tîlvăr, coordonatorul din Camera Deputaților al Grupului pentru combaterea traficului de persoane, şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației Naționale, Asociației Ecumenice a Bisericilor din România, Asociației eLiberare și Fundației World Vision. În cadrul conferinţei a fost vizionat filmul documentar al campaniei, care conţine povestea unei victime a traficului de persoane şi a fost reiterată necesitatea organizării acestui tip de campanii de prevenire. Potrivit participanţilor, un exemplu de bune practici în domeniu l-a reprezintat Campania Națională "Informare acasă! Siguranță în lume!" derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în 2018 în toate județele țării și în municipiul București.


www.rri.ro
Publicat: 2019-02-27 11:35:00
Vizualizari: 462
TiparesteTipareste