Retrospectiva săptămânii 21.07- 27.07.2019

retrospectiva săptămânii 21.07- 27.07.2019 Sumar: Noi miniştri în guvernul de la Bucureşti / Românii din diaspora / Avertismente de la Comisia Europeană / Un român interimar la conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică / Echipe româneşti de fotbal în cupele europene

 

Noi miniştri în guvernul de la Bucureşti

Preşedintele român Klaus Iohannis a semnat numirea lui Nicolae Moga în funcţia de ministru de Interne şi a Ramonei Mănescu în cea de ministru de Externe, miercuri, zi în care cei doi au depus şi jurământul de învestitură. Nicolae Moga, fost senator de Constanţa şi fost vicepreşedinte al Senatului în Biroul Permanent a înlocuit-o la conducerea MAI pe Carmen Dan, care şi-a dat demisia. Ramona Mănescu s-a alăturat ALDE (la co-guvernare) în anul 2017. Anterior, aceasta a deţinut funcţia de ministru al Transporturilor. Europarlamentar din anul 2007, Ramona Mănescu  a fost numită în fruntea MAE în locul lui Teodor Meleşcanu, revocat din funcţie. Printr-un alt decret prezidenţial, Mihai Fifor a fost numit viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

 

Românii din diaspora

Şeful statului Klaus Iohannis a promulgat legea privind votul anticipat şi prin corespondenţă pentru românii din străinătate, caredă dreptul  acestora să voteze timp de trei zile pentru a evita situația de la alegerile europarlamentare din 26 mai, când mulți cetățeni nu au putut vota din cauza cozilor foarte mari. Conform noii legi, cetăţenii români din afara ţării vor putea să voteze fie prin corespondenţă, fie anticipat, de vineri până duminică. În ultima zi există posibilitatea prelungirii votului până la ora 24.00 pentru alegătorii care se află în incinta secţiilor de votare sau la cozi în afara acestora. Procedura se va aplica şi în secţiile din ţară. Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorii de peste hotare trebuie să se înscrie în listele electorale permanente din străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, la care se va anexa copia scanată sau fotografia actului de identitate. Românii din diaspora se pot înregistra, începând de duminică, pe platforma www.votstrainatate.ro. Site-ul este creat de Autoritatea Electorală, pentru o evidenţă mai bună a românilor plecaţi în afara graniţelor şi pentru ca aceştia să fie mai bine informaţi în legătură cu procesul de vot. 

 

O campanie de informare a început şi Ministerul Românilor de Pretutindeni, care a anunţat recent că peste cinci milioane şi jumătate de români au plecat din ţară. Împreună cu cei din comunităţile istorice, numărul românilor care trăiesc în afara graniţelor se apropie de zece milioane, conform datelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României şi centralizate de MRP. Potrivit ministrului de resort, Natalia Intotero, motivele cel mai des invocate de cei care pleacă sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice şi corupţia.Aceasta a mai anunţat că ministerul pregăteşte un proiect de lege privind reinserţia socio-profesională a românilor care vor să se întoarcă acasă, proiect ce va fi înaintat Parlamentului în septembrie. De asemenea, în august va începe a doua etapă a campaniei naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume", destinată informării prealabile a românilor, înainte de a lua decizia de a pleca în afara graniţelor, dar şi a celor care ar dori să revină acasă.

 

Avertismente de la Comisia Europeană

România este vizată de 11 proceduri de infringement din partea Comisiei Europene vizând eșecul sistemic în ceea ce privește monitorizarea poluării, serviciile financiare, transpunerea normelor pentru folosirea armelor de foc sau migrația ilegală. Comisia a avertizat, joi, Bucureştiul că nu a eliminat restricţiile impuse comerţului cu gaze naturale dintre statele membre, aşa cum prevăd normele europene. Executivul comunitar a constatat că prin modificările aduse Legii energiei este menţinută obligaţia de a vinde gaze naturale cu prioritate pe piaţa internă, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului UE şi creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România. Autorităţile de mediu de la Bucureşti au anunţat că vor face eforturi pentru soluţionarea urgentă a problemelor din domeniu. O altă procedură a fost declanșată pentru neaplicarea normelor europene privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile.

 

Un român interimar la conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Românul Cornel Feruţă, diplomat de carieră de peste 20 de ani, a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), până la desemnarea unui director general. Numirea are loc după decesul şefului instituţiei, Yukiya Amano, într-o perioadă de intense negocieri diplomatice în dosarul nuclear iranian. Cornel Feruță era coordonator-șef al AIEA, fostul șef de cabinet al lui Yukiya Amano. În perioada 2007-2012, el a deținut şi funcția de Reprezentant Permanent al României la Organizațiile Internaționale de la Viena.

 

Echipe româneşti de fotbal în cupele europene

Vicecampioana României la fotbal, FCSB (fosta Steaua Bucureşti) a invins, joi, în deplasare, cu 3-0, formaţia armeană Alaşkert FC,în prima manşă din turul doi al Ligii Europa. Tot în deplasare, CSU Craiova a remizat, 0-0, cu Honved Budapesta, din Ungaria vecină, iar câştigătoarea Cupei României, Viitorul Constanţa a fost surclasată, 3-6, de echipa belgiana KAA Gent. Partidele retur sunt programate săptămâna viitoare. Miercuri, campioana României, CFR Cluj, a ânvins, pe teren propriu, cu 1-0, echipa israeliană Maccabi Tel Aviv, în prima manşă a turului al doilea preliminar al Ligii Campionilor. Returul va avea loc pe 30 iulie, în Israel. 

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-27 11:42:00
Vizualizari: 819
TiparesteTipareste