Parcul Naţional Călimani

parcul naţional călimani Astăzi vă invităm în masivul Călimani, cel mai înalt şi mai tânăr munte vulcanic din ţară, unde ne putem bucura de orfeta variată a Parcului Naţional Călimani.

Astăzi vă invităm în masivul Călimani, cel mai înalt şi mai tânăr munte vulcanic din ţară, unde ne putem bucura de orfeta variată a Parcului Naţional Călimani. Întins pe o suprafaţă de peste 24.000 de hectare, parcul se întinde pe raza a patru judeţe din centrul şi nord-estul ţării. Mureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita şi Suceava.


Cazimir Ciuc Maricica, managerul destinaţiei Ţara Dornelor, ne-a lansat o invitaţie de a explora destinaţia ecoturistică constituită de parc: "Pentru ca ascultătorii să-şi facă o idee cât mai clară despre ce înseamnă o destinaţie de ecoturism, v-aş spune că avem de a face cu un turism de tip responsabil, din care vizitatorul experimentează natura şi cultura locală. Pe cei care vor să pătrundă tainele naturii, să cunoască despre speciile de floră şi faună, îi invităm în Parcul Naţional Călimani. Acesta protejează pe teritoriu său ecosisteme şi habitate valoroase, precum pădurile de molid cu zâmbru, tufărişurile de jneapăn cu smârdar, pajişti cu bujor de munte, toporaşi, sclipeţi."


Dintre atracţiile turistice de explorat aici vă propunem Rezervaţia naturală 12 Apostoli, spre exemplu. Găsim un peisaj de poveste străjuit de forme ciudate precum Moşul, Mucenicul, Mareşalul, Nefertiti, Ramses, Guşterul, denumiri  bizare pentru câteva dintre "statuile" cu forme zoo- şi antropomorfe de aici. Un alt obiectiv îl reprezintă Cascada Tihu, o cădere de apă aproximativ 8 metri, în amonte pe pârâul Umed.


Administraţia Parcului pune la dispoziţia vizitatorilor ghizi specializaţi, pentru grupuri de trei până la opt persoane. Aici este şi încurajată forma de turism care deţine la această oră cea mai largă arie de răspandire în lume, turismul de observare şi înţelegere a naturii, ce şi-a găsit un cadru prielnic şi în zona Parcului Naţional Călimani. Pentru acest gen de activitate denumită şi foto-safari, turiştii sunt însoţiţi obligatoriu de rangerii ghizi sau de biologul parcului, de la care obţin informaţiile necesare. Cele mai atractive activităţi din parc sunt, se pare, observarea cerbilor în perioada boncănitului şi a cocoşilor de munte în perioada rotitului, o perioadă extraordinară de observare a animalelor fiind atunci când înfloresc bujorii de munte.


Iarna, Parcul Naţional Călimani poate fi explorat şi observat pe schiuri de tură. Echipaţi corespunzător, turiştii pot lua urma lupului, ursului, mistreţului sau râsului, prin zăpadă sau pot observa bufniţa sau ciocănitoarea prin copaci. Vizitele pe schiuri de tură se fac tot doar însoţiţi de ghizi şi în grupuri mici, de până la trei persoane. Pentru orice vizită este recomandat ca turiştii să ia în prealabil legatura cu Administraţia parcului, pentru a stabilii detaliile excursiei.


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-15 14:05:00
Vizualizari: 438
TiparesteTipareste