Scurtmetraje realizate de femei

scurtmetraje realizate de femei Cea de-a treia ediție a Zilelor Sofia Nădejde a debutat cu o proiecție de filme care a avut loc la sfârșitul lunii august la Rezidența BRD Scena9 din București.

"Cu această ediție se concretizează dorința noastră de a face pasul spre un microfestival interdisciplinar, în centrul căruia este creația realizată de femei, fie că vorbim de film, literatură sau arte vizuale", spune Elena Vlădăreanu, inițiatoarea evenimentului. 


Filmele care au deschis ediția 2020 a Zilelor Sofia Nădejde au fost "Bilet de iertare" de Alina Șerban, "Kaimos" de Sarra Tsorakidis, "Forevers" de Raya al Souliman, "Ana se întoarce" de Ruxandra Ghițescu și "O noapte în Tokoriki" de Roxana Stroe. 


"Am conceput o micro-selecție de filme narative de ficțiune care să surprindă, în primul rând, diversitatea cinemaului realizat de femei din România. O diversitate care se regăsește atât în tematicile acestor filme și în reprezentările personajelor feminine, o diversitate a provenienței acestor regizoare, cât și o diversitate a mijloacelor de expresie cinematografică la care apelează aceste regizoare", spune Flavia Dima, curatoarea programului. 


Scurtmetrajele Roxanei Stroe au participat la numeroase festivaluri internaționale și au câștigat multe premii. Scurtmetrajul ei de absolvire, O noapte în Tokoriki, proiectat în cadrul programului de filme care a deschis Zilele Sofia Nădejde 2020, a avut premiera la Berlinale în 2016, unde a primit premiul special Generation 14+. O noapte în Tokoriki a fost selectat la mai bine de 100 de festivaluri (printre care San Sebastian, Karlovy Vary) și a câștigat 25 de premii. Roxana Stroe despre O noapte în Tokoriki, film pe care l-a realizat în cadrul unui master la UNATC. 


Roxana Stroe: "Cred că sunt anumite povești care se potrivesc cu genul acesta scurt, iar povestea din O noapte în Tokoriki mi s-a părut că merge spusă într-un scurtmetraj. Așa mi-am imaginat de la început filmul, nu-l vedeam nici mai lung, nici mai scurt, nici un minut în plus sau în minus. Ideea acestui film mi-a venit în perioada în care terminam masterul și eram cumva nostalgică, nu știam ce se va întâmplă după. În perioada aceea am tot ascultat piesele care se aud și în film, piese cu care eu am crescut. Și tot ascultându-le pe repeat mi-am dat seama că mi-aș dori ca povestea să se petreacă într-o discotecă. Discoteca din film nu există, am filmat în București într-o sală abandonată, pe care am amenajat-o împreună cu echipa în săptămâna pe care am avut-o la dispoziție înainte de filmare. Și, într-adevăr, am încercat să-i dăm aerul anilor 90. Așa a pornit ideea filmului, de la muzică."


Raya Al Souliman este regizoare de film de origine siriană și română, locuiește și trăiește în București și a terminat masteratul la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematrografică București în 2013. A regizat mai multe scurtmetraje selectate la festivaluri de film, iar filmele ei gravitează în jurul graniței dintre realitate și ficțiune. La seara de scurtmetraje din cadrul Zilelor Sofia Nădejde 2020 a fost proiectat "Forevers", (2017).


Raya Al Souliman: "Șansa unui scurtmetraj este să ajungă la cât mai multe festivaluri și în felul acesta să fie văzut de cât mai multă lume. Forevers a fost primul meu film după școală, iar actrițele din film, Sarra Tsorakidis și Ana Savin, mi-au fost colege și sunt absolvente de regie, așa că scenariul este inspirat din realitate, de prietenia noastră. Inițial eu am scris un scenariu, dar când am început repetițiile pentru film mi-am dat seama că ar fi important ca povestea să fie scrisă împreună, să fie un proces creativ comun, pentru că filmul era și povestea noastră. Și a fost ca un fel de terapie să joc în propriul meu film și să joc alături de prietenele mele."


Zilele Sofia Nădejde este un proiect ART NO MORE organizat cu sprijinul financiar al A.F.C.N. (Administrația Fondului Cultural Național). Sofia Nădeje (1856-1946) a fost prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române. 


RadioRomaniaInternational · Eveniment cultural 14.09.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-09-14 09:57:00
Vizualizari: 329
TiparesteTipareste