Jurnal Românesc - 11.05.2021

jurnal românesc - 11.05.2021 "România nu are încă o strategie bine articulată pentru sprijinirea eficientă a românilor de pretutindeni", a declarat senatorul Claudiu Târziu cu ocazia unei vizite pe care a întreprins-o la Skopje, în Macedonia de Nord

"România nu are încă o strategie bine articulată pentru sprijinirea eficientă a românilor de pretutindeni", a declarat senatorul Claudiu Târziu cu ocazia unei vizite pe care a întreprins-o la Skopje, în Macedonia de Nord. În cadrul unor discuţii purtate la Ambasada României cu şeful misiunii diplomatice Adela-Monica Axinte, parlamentarul a apreciat că Bucureştiul "manifestă timiditate" în relaţia cu statul macedonean și "nu trece mai departe de declarații de bune intenții". "Este foarte important să manifestăm inițiativă și să fim activi, așa cum am fost până în anul 1948, acționând în beneficiul cultural-identitar al fraților aromâni și meglenoromâni din Balcani", a spus senatorul. El a subliniat că principalele aspecte identificate și pentru care se încearcă găsirea de soluții adecvate sunt cele ce țin de extinderea învățământului în dialectele aromân și meglenoromân, acordarea de burse identitare copiilor români din Macedonia de Nord care studiază dialectul istoric, precum și acordarea de burse universitare studenților aromâni și meglenoromâni care doresc să înveţe în universitățile din România. Claudiu Târziu a propus totodată acordarea cetățeniei române în regim simplificat membrilor celor două minorități înrudite și recuperarea proprietăților comunității și bisericii aromâne confiscate abuziv de statul comunist iugoslav și moștenite de guvernul Macedoniei de Nord sau de Biserica Ortodoxă Macedoneană. Vizita delegaţiei româneşti în statul balcanic a avut loc cu prilejul împlinirii a 116 de la recunoașterea drepturilor egale ale românilor din Imperiul Otoman.


Guvernul Danemarcei a decis prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontierele de stat până la data de 11 noiembrie. În acest context, Ministerul de Externe de la Bucureşti le recomandă cetăţenilor români să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor, pe timpul călătoriei spre şi dinspre Regat, un act de identitate valabil, fie el  paşaport sau carte de identitate. Instituţia reaminteşte că românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al ambasadei ţării noastre la Copenhaga +45 3940 71 77, iar pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică specială a misiunii diplomatice +45 2735 55 37. MAE recomandă, totodată, consultarea site-ului mae.ro, a paginii de internet copenhaga.mae.ro şi folosirea aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii actualizate şi sfaturi de călătorie.


Un profesor de matematică român din Marea Britanie a fost ales consilier local în Newcastle din partea Partidului Laburist la alegerile de săptămâna trecută. Constănțeanul Nicu Ion s-a stabilit în Regatul Unit împreună cu familia în 2012, iar în politică a intrat de doi ani. Bărbatul este de etnie romă și spune că a vrut să lupte cu prejudecățile și să-i ajute pe conaţionali. "Doream să aduc la cunoștința autoritătilor locale faptul că există o comunitate românească, formată în majoritate din romi, care nu erau reprezentați, nu aveau o voce în viața publică", a declarat acesta într-un interviu televizat. El spune că a ales Partidul Laburist deoarece formaţiunea este orientată spre politici sociale și încurajează participarea minorităților în viața publică. Românul a recunoscut că nu avea vechimea necesară pentru a fi desemnat candidat, dar pentru că șefii laburiştilor au fost impresionaţi de activitatea sa au dat o derogare. Nicu Ion a reuşit să obţină 66% dintre sufragii într-o zonă a orașului în care românii reprezintă doar 10 procente din populaţie. Încântat de reuşită, românul a declarat că îşi doreşte acum să candideze și la alegerile parlamentare. Un alt român care a câştigat scrutinul local din Marea Britanie a fost Alexandra Bulat, care a candidat tot din partea Partidului Laburist şi a fost aleasă consilier de comitat în circumscripția Abbey din orașul Cambridge.


Programul "Conferințele Leon Feraru", organizat online de reprezentanța Institutului Cultural Român la New York, continuă pe 12 mai cu expertul în relații culturale internaționale Jonathan McClory, autor al Soft Power Index, cel mai complex instrument de evaluare a forței de atracție a unei țări, care va vorbi despre soft power-ul României în perspectivă istorică și comparativă. Proiectul "Conferințele Leon Feraru", realizat împreună cu Centrul de Studii Sud-Est Europene al Universității Columbia, are drept scop crearea unui spațiu al dialogului intelectual româno-american care să scoată în evidență cele mai valoroase contribuții românești, americane și internaționale în domeniile istorie, literatură și arte, politologie şi relații internaționale. Proiectul a început pe 13 ianuarie şi se desfăşoară până pe 9 iunie. Programul complet se găseşte pe site-ul icr.ro şi pe pagina de Facebook a ICR New York.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 11.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-11 11:22:00
Vizualizari: 160
TiparesteTipareste