Unităţi de învăţământ noi sau reabilitate în oraşul Ciacova, judeţul Timiş

unităţi de învăţământ noi sau reabilitate în oraşul ciacova, judeţul timiş Lucrările de reabilitare și construirea a trei unități de învățământ ce aparțin de orașul Ciacova din județul Timiș sunt în curs de finalizare. Proiectele sunt realizate cu ajutorul finanţărilor europene.

Vechea grădiniță din orașul timișean Ciacova a fost demolată și, în locul ei, o nouă clădire se apropie de finalizare. Investiția se ridică la aproape 2,7 milioane de lei și va putea fi inaugurată înainte de Crăciun. Tot pe fonduri europene, pe axa 5.1, va fi refăcut și turnul de apărare, principala atracție turistică din localitate. Alte proiecte depuse de administrația locală pe Axele 3.1 și 3.3m (pentru educație) au obținut finanțare pentru reabilitarea școlii primare din satul Obad dar și pentru școala primară din cadrul Liceului Alexandru Mocioni din Ciacova ne spune primarul, Petru Filip:

"Avem Școala de la Obad, apoi, grădinița cu program normal și prelungit din Ciacova unde s-a demolat vechea grădiniță. Lucrările sunt în proporție de 90 la sută efectuate, cam într-o lună de zile se va da în funcțiune și aceastsă locație. Apoi avem Școala cu Clasele I - IV din cadrul Liceului Alexandru Mocioni. Clădirea veche a fost demolată și urmează să construim una nouă. Aici întâmpinăm mici probleme pentru că în proiect nu s-au prevăzut soluții de consolidare a clădirilor învecinate. În ce privește Turnul de Apărare (Cula Turcească), lucrările sunt atribuite, constructorul își face treaba, avem termen până la finele anului viitor să se execute această lucrare și cred că ea va fi executată."


Alte două licitații pentru efectuarea lucrărilor de restaurare a unor obiective istorice din Ciacova se apropie de final și sunt șanse ca în 2023 să fie finalizate. Edilul Petru Filip:

"La ansamblul urban Piața Cetății, monument istoric, va fi reabilitată piața, se recondiționează și două statui, se vor introduce liniile de curent în subteran. Va fi pietonală, piața. Palatul Administrativ se renovează pentru că este o clădire în care din 2000 nu a mai funcționat nimic acolo, se face un centru cultural pentru tineret, va fi Muzeul mutat acolo, Biblioteca și vor fi săli de conferințe, de cinema. Pentru astea două, acum s-a încheiat licitația pentru constructori, suntem la ultimele faze de verificare, se pare câ până la urmă o să avem câștigători la amândouă, pentru că până acum s-au mai derulat 4 licitații și nu s-a declarat nici o ofertă câștigătoare pentru că au avut probleme. Știți că sunt condițiile foarte severe la fondurile europene și constructorii vin de multe ori nepregătiți pe partea asta de tot ceea ce se cere în caietul de sarcini."


Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 8 milioane de euro. Prin programul PNDL-3, Anghel Saligny, administrația locală din Ciacova a depus proiecte pentru reabilitarea infrastructurii rutiere și introducerea rețelei de gaz.RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 05.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-05 08:15:00
Vizualizari: 186
TiparesteTipareste