Gala Premiilor Gopo 2022

gala premiilor gopo 2022 Criticul de film Iulia Blaga consideră că Gala Premiilor Gopo din acest an, ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, este cea mai bună de până acum.

 

Criticul de film Iulia Blaga consideră că Gala Premiilor Gopo din acest an, ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, este cea mai bună de până acum. Criticul de film își argumentează afirmația oprindu-se la cele mai  importante momente ale evenimentului organizat în Sala Mare a  Teatrului Național ,,I. L. Caragiale'' din București. 

Declarația Vioricăi Vodă, actriță în filmul Filantropica (regia Nae Caranfil, lansat în 2002), la Gala Premiilor Gopo a generat o dezbatere despre hărțuirea sexuală în lumea artistică, iar discursul acesteia a fost susținut de actrița Katia Pascariu, care i-a mulțumit Vioricăi Vodă pentru curajul de a vorbi despre experiențele sale. 

 

Momente emoționante au fost prilejuite și de acordarea Premiul Special, care le-a revenit asistenților de cameră Pompiliu Avram, Mihai Mihăilescu și Constantin Nica, și Premiului Gopo pentru întreaga carieră, acordat Marianei Mihuț și lui Victor Rebengiuc. Andrei Șerban, regizor de teatru şi de operă de notorietate internațională, a vorbit despre colaborarea cu Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, doi dintre cei mai valoroși actori români. 

"Mă simt privilegiat să vorbesc despre Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, acești actori imenși care au marcat teatrul românesc. În special teatrul, dar și filmul. Amândoi ar merita să fie numiți comori naționale, titlu pe care multe țări îl dau celor mai de preț personalități. Dar la noi, în România, un astfel de titlu nu prea se poartă. Suntem de fapt zgârciți, mai mult, indiferenți, față de tot ce înseamnă cuvântul cultură. Dar pe Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc îi admirăm, ne mândrim cu ei și, pe drept cuvânt, îi putem numi un adevărat cuplu regal. Am avut norocul să lucrez cu amândoi pe când eram și noi tineri, iar mai târziu, un secol mai târziu, ne-am reîntâlnit pe scenă. Cu Mariana într-o aventură insolită, în căutarea regelui Lear, prima dată în istorie când o femeie interpreta celebrul rol. Cu Victor am colaborat într-o minunată experiență cehoviană. Știam că după Revoluție Victor Rebengiu a devenit un sol al cetății, lucid și onest, intervenind curajos de câte ori a crezut necesar să ia poziție, de aceea este normal că publicul l-a urmat și l-a aplaudat nu doar în teatru și film, ci și pe scena socială."                                                

 

Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, scris și regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon (MicroFILM), a fost desemnat Cel mai bun film. Protagonista filmului, Katia Pascariu, a obținut Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal. Cele mai multe trofee au fost adjudecate de Malmkrog, care i-a adus cineastului Cristi Puiu Premiul pentru Cea mai bună regie. Producția a fost premiată și pentru Cea mai bună imagine - Tudor Vladimir Panduru RSC, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură - Dana Roșeanu, Elena Tudor și  Manuela Tudor, Cele mai bune costume, oferit Oanei Păunescu și Cele mai bune decoruri - Cristina Paula Ana Barbu. România Sălbatică, filmul regizat de Dan Dinu, care explorează complexitatea naturii din țara noastră, a fost desemnat Cel mai bun documentar și a obținut alte două trofee Gopo la categoriile Cea mai bună muzică originală - Alexei Țurcan și Cel mai bun sunet - Dan Ștefan Rucăreanu, Ioan Filip și Matei Vasilache. Premiile Gopo ediția 2022 au fost organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

 

RadioRomaniaInternational · Eveniment Cultural - 09.05.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-05-09 21:04:00
Vizualizari: 195
TiparesteTipareste