Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care poartă numele fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de Parlamentul European.
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care poartă numele fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înfiinţat în 1988 pentru a onora persoanele şi organizaţiile care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale.
În acest an, laureatul acestui premiu este intelectualul uigur Ilham Tohti, încarcerat în China pentru separatism, a anunţat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, care a cerut, în acelaşi timp, în plenul reunit la Strasbourg, eliberarea imediată a acestuia de către autorităţile chineze.
Europarlamentarul Eugen Tomac, despre semnificaţia acestei distincţii a Uniunii Europene: "Anual, Parlamentul European acordă acest premiu Saharov persoanelor care sunt simboluri în ceea ce priveşte apărarea drepturilor fundamentale ale omului. Credem că mesajul pe care l-a transmis Parlamentul European, sau Uniunea Europeană, prin distincţia aceasta extrem de importantă - premiul Saharov - oferită domnului Tohti este un mesaj foarte clar că valorile care stau la baza Uniunii Europene trebuie respectate peste tot în lume. Este un gest care trebuia făcut tocmai pentru a transmite acest mesaj de solidaritate. Şi sunt convins că acest efort, diplomatic şi politic, pe care îl fac statele occidentale pentru a-i apăra pe luptătorii pentru dreptatea şi libertatea celor care se simt discriminaţi în statele lor, este esenţial. Sunt convins că ecoul pe care îl va avea premiul Saharov oferit va determina şi mai mult comunitatea diplomatică să facă eforturi consistente pe lângă autorităţile de la Beijing astfel încât profesorul Tohti să fie eliberat."
Fost profesor de economie la universitatea din Beijing, Ilham Tohti a fost condamnat în 2014 de justiţia chineză la închisoare pe viaţă pentru "separatism", în cadrul unui proces care a provocat un val de critici din partea guvernelor străine şi a organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. Ilham Tohti face parte din etnia uigură, majoritar musulmană şi care este principalul grup de populaţie din Xinjiang, o vastă regiune din nord-vestul Chinei lovită timp de ani de zile de atentate şi care este supusă acum unui control poliţienesc drastic.
La începutul lui octombrie, China a denunţat cu fermitate nominalizarea profesorului Ilham Tohti la Premiul Saharov, acuzând Parlamentul European că "susţine terorismul". Ilham Tohti a obţinut la sfârşitul lui septembrie şi Premiul Vaclav Havel, decernat de Consiliul Europei - o instituţie paneuropeană distinctă de Uniunea Europeană, care are drept scop promovarea democraţiei şi a drepturilor omului.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved