Mai multe clădiri, unele monument-istoric, din stațiunea Borsec au fost complet reabilitate, iar aleile, parcurile și străzile din micul oraș au fost renovate. Toate acestea au fost posibile datorită accesării fondurilor europene.
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea stațiunea Borsec era supranumită "Perla Carpaţilor" și era considerată o staţiune luxoasă, foarte cunoscută pentru proprietăţile benefice ale apelor minerale de acolo. În perioada interbelică şi chiar în perioada comunistă, Borsecul a continuat să prospere.
Însă, după evenimentele din Decembrie 1989 a început declinul. În principal în urma unor retocedări și privatizări dubioase care au dat naștere la numeroase procese. Lucrurile au continuat așa timp de două decenii și au culminat cu închiderea policlinicii şi a bazei de tratament, lucru care a atras după sine şi transformarea Borsecului din staţiune de interes naţional în staţiune de interes local.
Lucrurile, însă, au intrat pe un făgaș pozitiv imediat după admiterea României în Uniunea Europeană, când la bugetul sărăcăcios al orașului-stațiune cu numai 2.600 de locuitori aveau să se adauge finanțări din bani europeni, câștigate în urma unor proiecte realizate de primăria locală.
Mik József, primarul din Borsec își amintește că în anul 2008 când a fost ales pentru prima dată aproape tot Borsecul era ruină. Și vilele cândva cochete și luminoase și clădirile administrative și infrastructura.
Atunci am decis atunci să căutăm fonduri și să reclădim orașul și stațiunea Borsec, povestește edilul din Borsec, care se află în prezent la al patrulea mandat. Și încet-încet lucrurile au început să se schimbe. Multe clădiri, unele monument-istoric, au fost complet reabilitate, alei, parcuri, străzi toate au fost renovate cu fonduri europene. Ba, mai mult, primăria a devenit unul din principalii investitori în turism.
A fost reconstruit centrul balnear, s-au realizat pârtii de schi și o pistă de bob de vară, astfel că s-au creat condiții ca Borsecul să redevină o stațiune a tuturor anotimpurilor.
Și majoritatea acestor investiții au fost realizate prin programe cu finanțare europeană.
Primarul Mik József: "În perioada 2007-2013 am atras aproape 30 de milioane de lei, iar în perioada următoare 2014 - 2020 am luat peste 35 de milioane de lei și acum suntem la studii de fezabilitate ca să pregătim perioada care urmează și vrem să accesăm cât mai multe fonduri prin POR și PNRR".
La această oră Primăria Borsec are zeci de proiecte pregătite pentru a fi depuse și a pentru obține finanțare. Proiectele vizează introducerea sistemului de alimentare cu gaze naturale, reabilitarea unor drumuri și a unor clădiri istorice, dar și construirea unui parc industrial, a unui incubator de afaceri, a unui centru de tineret, precum și construirea de noi parcuri și facilități pentru turiști.
Încă este drum destul de lung pentru ca Borsecul să revină la gloria de altădată, dar trendul este unul evident pozitiv și prin accesarea de fonduri guvernamentale și europene și printr-o mai mare implicare a sectorului privat există toate șansele ca Borsecul să redevină cândva "Perla Carpaților".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved