Pentru Masa de Florii
La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi în care pentru ortodocşi este dezlegare la pește.

Ștefan Baciu, 11.04.2025, 18:00
La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi în care pentru ortodocşi este dezlegare la pește. De aceea, poate fi pregătit un meniu bazat exclusiv pe peşte. La aperitive poate fi făcut un platou de gustări reci, cu salată de peşte, pastă de pește, chifteluțe de pește, rondele din carne tocată și salată de icre.
Chiftelele se pot obţine din orice fel de peşte, însă este preferat peştele mai mare, cu oase mai mari sau mai puţine, aşa cum este somnul. Avem nevoie de un kg de carne de peşte, de două … trei cepe, de câţiva căţei de usturoi, de două ouă, de puţină făină, de piper şi sare. În unele variante se foloseşte piure de cartofi, în alte variante este de ajuns să punem miezul a două felii de pâine, dar în niciun caz nu trebuie să uităm să punem o legătură de mărar. După ce a fost dezosată şi după ce a fost îndepărtată pielea, carnea de peşte trebuie trecută prin maşina de tocat. Pasta rezultată este amestecată apoi într-un bol cu cepele tocate mărunt, cu mărarul, de asemenea, tocat, cu feliile de pâine, cu ouăle, cu piper şi sare, după gust. Căţeii de usturoi, pisaţi, sunt adăugaţi în compoziţia care trebuie omogenizată cu mâna pentru a găsi şi îndepărta eventualele oase de peşte rămase în tocătură. În continuare, cu ajutorul unei linguri, formăm chifteluţele pe care le rostogolim prin făină înainte de a le pune la prăjit în tigaie.
Înainte de felul principal poate fi servită o ciorbă de pește. În această perioadă, la îndemână sunt legumele rădăcinoase astfel încât poate fi servit un preparat specific Deltei Dunării, storceagul. Avem nevoie de câţiva cartofi, de doi morcovi, de o ţelină, de două cepe, iar dacă avem, putem adăuga două … trei roşii şi doi ardei graşi. Avem nevoie şi de un kg de file de peşte pe care îl sărăm şi îl lăsăm la rece până când curătăm legumele. Într-un vas cu o capacitate de 4 … 5 litri, punem la fiert morcovii şi ţelina, tăiate mărunt. Cepele se pot pune fie întregi, fie mărunţite, iar apoi cartofii, tăiaţi cubuleţe şi eventual ardeii şi roşiile, mărunţite. Spălăm de sare fileul de peşte, îl tăiem în cubuleţe pe care le punem la fiert cel mult un sfert de oră, la foc mic. Acrim cu puţină zeamă de lămâie, iar spre final amestecăm un gălbenuş de ou cu câteva linguri de smântână şi turnăm în oală, presărând şi mărar tocat. Luăm vasul de pe foc, îl acoperim şi îl lăsăm câteva minute pentru ca să se amestece aromele după care storceagul poate fi servit imediat.
Pentru felul principal vă propunem un crap pe varză. Avem nevoie de un crap de circa două kg pe care îl curăţăm, îl porţionăm şi îl sărăm puţin. Prăjim peştele în ulei până se rumeneşte puţin, iar apoi îl scurgem. Tocăm varza, fie murată, fie proaspătă, şi o călim în ulei împreună cu câteva roşii tăiate, de asemenea, mărunt. Mutăm varza într-un vas, adăugăm piper boabe, foi de dafin şi cimbru şi o lăsăm la fiert circa jumătate de oră. Întindem apoi într-o tavă jumătate din cantitatea de varză călită, pe care se pun bucăţile de peşte, pe care le acoperim cu varza rămasă. Lăsăm tava în cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute. Se serveşte fierbinte, cu mămăligă şi cu un pahar de vin alb sec sau demisec.