Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ciorbă de perişoare

Ciorba de perişoare este una dintre cele mai apreciate mâncăruri ale bucătăriei româneşti.

Ciorbă de perişoare
Ciorbă de perişoare

, 28.05.2016, 08:11

Ciorba de perişoare este una
dintre cele mai apreciate mâncăruri ale bucătăriei româneşti. Preparea ei pare
simplă, dar trebuie făcută cu atenţie deoarece există pericolul ca perişoarele
să se desfacă şi să se împrăştie în zeama în care fierb.


Avem nevoie de circa trei
sferturi de kg de carne de vită, tocată, de o bucată de rasol de vită, cu os,
de doi morcovi, un păstârnac şi o rădăcină de pătrunjel, o ţelină, o ceaşcă de
orez, o ceapă, două ouă, suc de roşii, borş, o legătură de pătrunjel şi una de
mărar.


Se pune rasolul la fiert într-o
oală de circa 4 litri şi se spumează după care trebuie adăugate toate legumele
rădăcinoase, date pe răzătoare. Pot fi puse şi ardei gras şi roşii, de asemenea
tăiate mărunt. După ce a fiert, scoatem rasolul şi tăiem carnea în bucăţi
foarte mici pe care le punem apoi în zeama în care au fiert. Tocăm ceapa şi o
amestecăm într-un bol împreună cu carnea tocată, cu cele două ouă, cu mărarul
tocat mărunt, cu orezul, spălat în prealabil şi cu puţină sare. După circa 20
de minute, modelăm apoi mici bile din carne (numite perişoare) pe care le punem
în oala în care au fiert legumele. După ce fierb, perişoarele se ridică la
suprafaţă. Adăugăm sucul de roşii şi borşul, lăsăm încă cinci minute la fiert,
după care luăm oala de pe foc şi punem în ea frunze tocate de pătrunjel. După
ce turnăm ciorba în farfurii, putem adăuga puţină smântână. Se poate servi cu
un ardei iute.

sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company