Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Puricei

Se poate considera că puriceii reprezintă un preparat tradiţional, fără a putea fi identificat însă ca un preparat specific gastronomiei vreunei regiuni sau provincii istorice a României.

Puricei
Puricei

, 13.05.2017, 11:00

Se poate considera că puriceii reprezintă un
preparat tradiţional, fără a putea fi identificat însă ca un preparat specific
gastronomiei vreunei regiuni sau provincii istorice a României. Are la bază o
improvizaţie prin care altădată erau valorificate în principal resturi de
mămăligă rămase de la o masă precedentă, deci se poate considera că a fost
inventată în zone rurale sărace.


Reţetele
actuale de puricei sunt însă diferite, la fel ca şi ingredientele. În varianta
cea mai rapidă şi cu ingrediente mai puţine, este un amestec de mămăligă şi
brânză, iar în variantele sub denumirea de puricei boiereşti, pe lista
ingredientelor se află jumări, cârnaţi şi carne.


În
primul rând, trebuie preparată o mămăligă mai vârtoasă, pe care o lăsăm să se
răcească. Pentru a respecta tradiţia, mămăliga poate fi preparată cu o zi
înainte. Mămăliga trebuie sfărâmată cu o furculiţă şi apoi pusă într-o tigaie
sau într-un vas cu ulei încins sau în care am topit nişte untură. Mămăliga
trebuie amestecată permanent până când începe să îşi schimbe culoarea. Se
adaugă apoi telemea dată pe răzătoare sau brânză de burduf, sfărâmată tot cu
furculiţa şi omogenizăm. În acest amestec de mămăligă şi brânză pot fi incluse
şi două ouă bătute.


Dacă vom încerca să
obţinem aşa-numiţii puricei boiereşti, atunci în tigaia cu ulei încins punem
mai întâi cârnaţi, tăiaţi rondele, pe care îi rumenim, carne din friptură şi
jumări. Adăugăm mămăliga fărâmiţată şi amestecăm, iar apoi telemeaua sau brânza
de burduf. Se poate condimenta cu puţin piper şi potrivi cu sare după gust.
Puriceii pot fi serviţi imediat, alături de un pahar de tărie sau de vin.

Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Foto: 1179design / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company