Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncaruri din Transilvania

Provincie istorica româneasca din interiorul arcului carpatic, Transilvania este caracterizata, din punct de vedere gastronomic, de mâncaruri bogate în grasimi, fiind influentata de bucataria austriaca si maghiara.

Mâncaruri din Transilvania
Mâncaruri din Transilvania

, 27.01.2018, 13:41

Provincie
istorica româneasca din interiorul arcului carpatic, Transilvania este
caracterizata, din punct de vedere gastronomic, de mâncaruri bogate în grasimi,
fiind influentata de bucataria austriaca si maghiara. Este utilizata destul de
mult carnea de porc, untura de porc si rântasul obtinut din ceapa înabusita si
faina usor rumenita. La unele ciorbe este folosit tarhonul, o planta aromatica,
venita în mod sigur pe filiera saseasca. Este folosita foarte mult slanina
fiarta, afumata si tavalita prin boia de ardei, consumata tot timpul anului
ca atare sau ca adaos în diferite mâncaruri. Sosurile si salatele îndulcite îsi
au originea în bucataria maghiara, la fel ca si boiaua de ardei. Bucataria din
Transilvania este renumita prin preparate precum balmosul, supa de varza cu
smântâna, ciorba ardeleneascã de porc sau de vacã, ciorba de carne cu tarhon,
tochitura cu afumãturã si multe altele. Spre deosebire de alte zone, în
Transilvania, sarmalele, pregatite din foi de varza si carne de porc, au
dimensiuni apreciabile.


Aşa-numita ciorba ardeleneasca cu afumătură se pregateste usor, însa,
înainte de a o pune în oala de ciorbă, trebuie să opărim puţin carnea afumată,
fie jambon, fie costiţă, deoarece astfel se mai elimina din sarea folosita la
conservare. Avem nevoie de jumătate de kg de carne afumată, de 8 … 10 cartofi
de mărime mijlocie, două cepe, doi morcovi, un pahar de smântână, două galbenusuri
de ou si oţet. Costita sau sunca trebuie pusa într-un vas cu apa clocotita unde
o lasam la fiert câteva minute. O scurgem si apoi tăiem carnea în cubuleţe pe
care le trecem într-un vas cu 3 … 4 litri de apă şi lăsăm sa fiarba. Adăugăm,
pe rând, cartofii, morcovii şi cepele, toate tăiate mărunt. Separat, într-un
castron, amestecăm gălbenuşurile cu smântâna. Adaugam câte un polonic cu zeama si
amestecam. La final, turnam amestecul din castron peste ciorba ramasa în oala si
omogenizam. Ciorba se acreste cu doua, trei linguri de otet din vin sau cu otet
în care a fost conservat tarhon.


În pensiunile din zona Sibiului se
pregateste tocanita de vitel în ceaun de fonta. Se poate pregati în aer liber,
la foc moale. Mai întâi, ceapa se toaca marunt si se caleste în ulei, apoi este
adaugata carnea de vitel, taiata în cubulete, putina apa si se lasa sa fiarba
înabusit timp de 3 … 4 ore. Spre final adaugam un ardei taiat ma sau pasta de
ardei si se presara piper macinat. Înainte ca tocanita sa fie luata de pe foc,
se adauga sare dupa gust si frunze tocate de patrunjel.

Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Foto: 1179design / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company