Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Pui la ceaun

Vara este anotimpul celor mai multe serbări câmpeneşti, ocazii de a asculta muzică tradiţională, dar de a petrece alături de familie şi de prieteni.

Pui la ceaun
Pui la ceaun

, 18.07.2015, 08:57

Vara este anotimpul celor mai multe
serbări câmpeneşti, ocazii de a asculta muzică tradiţională, dar de a petrece
alături de familie şi de prieteni. Se poate spune că serbarea câmpenească este
o alternativă la ieşirea la iarbă verde, iar în acest caz, pentru a pregăţi
ceva gustos poate fi utilizat ceaunul în locul grătarului cu cărbuni.


Mâncăruri
tradiţionale pentru serbările câmpeneşti sunt tocanele de carne cu multe, multe
legume şi puiul la ceaun. Comparat cu un fast-food arhaic, puiul la ceaun este
pe cât de uşor de preparat, pe atât de gustos. Avem nevoie de unul sau de doi
pui pe care îi tăiem în bucăti mai mici, pe care le sărăm şi le condimentăm cu
puţin piper. În Transilvania, datorită influenţei bucătăriei maghiare, carnea
de pui este condimentată şi cu boia. Bucăţile de carne sunt apoi pregătite
într-un ceaun de tuci, suspendat pe pirostrii, deasupra jarului. În ceaun se
toarnă ulei sau se topeşte untură, cât să acopere bucăţile de carne care se
rumenesc în scurt timp, fiind tocmai bune pentru a fi consumate. Aceasta este
cea mai simplă reţetă de pui la ceaun, care se poate servi imediat cu mujdei de
usturoi şi cu mămăligă.


Puiul la ceaun poate
fi pregătit alături de ceapă şi de ardei gras, legume pe care le mărunţim şi pe
care le rumenim în puţin ulei, împreună cu carnea de pui, deja condimentată. Se
adaugă apoi una sau două căni cu apă, eventual vin alb şi lăsăm să fiarbă circa
20 de minute, înainte de a fi servit.


Puiul la ceaun poate
fi pregătit şi împreună cu ciuperci, precum şi cu mai multe condimente. Astfel,
după ce bucăţile de carne de pui şi de ceapă s-au rumenit uşor şi după ce au
fost stinse în apă, în ceaun pot fi adăugate ciuperci întregi, de tip
champignon. Cu puţin timp înainte de a fi luat de pe foc, în ceaun se adaugă
puţin coriandru mărunţit, două … trei fire de busuioc şi frunze tocate de
pătrunjel.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company