Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mămăligă … prăjită

Obţinută prin fierberea mălaiului sau, dacă doriţi, a făinii de porumb, în apă cu puţină sare, mămăliga a fost, în alimentaţia românilor, un înlocuitor al pâinii.

Mămăligă … prăjită
Mămăligă … prăjită

, 19.06.2020, 11:03

Obţinută prin fierberea mălaiului
sau, dacă doriţi, a făinii de porumb, în apă cu puţină sare, mămăliga a fost,
în alimentaţia românilor, un înlocuitor al pâinii. Dacă nu era consumată
întegral la o masă, mămăliga putea fi pusă pe masă în următoarea zi într-o altă
prezentare.


Tăiată în felii subţiri, mămăliga
poate fi trecută prin ou bătut şi apoi tăvălită prin brânză rasă. Se prăjeşte
apoi într-o tigaie în care am topit unt, până când se rumeneşte Acest fals
şniţel poate fi servit în combinaţie cu
un sote de legume. Avem nevoie de doi morcovi, de o ţelină mică, de 200 de
grame de mazăre şi 200 de grame de fasole verde, eventual de o ceapă. Morcovul
şi ţelina se taie în suviţe, ceapa se taie în jumătăţi şi apoi transversal, în
felii subţiri, după care se amestecă cu mazărea şi cu fasolea verde şi se
călesc uşor în puţin unt şi se înăbuşă cu piţină apă sau cu smântână.


Pornind tot de la felii de mămăligă,
se poate face o combinaţie cu jumări sau cu cârnaţi. Avem nevoie de o tigaie în
care încingem nişte untură de porc şi în
care prăjim cârnaţii şi jumările. După aceea, în aceeaşi untură se prăjesc
felii de mămăligă, de grosimea unui deget, întorcându-le de pe o parte pe alta.
Mămăliga prăjită şi cârnaţii se servesc pe aceeaşi farfurie.


De la mămăliga prăjită în tigaie,
trecem la mămăliga învelită în şuncă şi preparată la jar. De această dată tăiem
mămăliga în cuburi mici pe care le învelim în felii de şuncă. Punem aceste
cuburi pe o frigăruie. Alternativ cu o foaie de ceapă sau cu un căţel de
usturoi. Frigăruile se pun pe grătar, deasupra jarului şi se consumă, desigur,
imediat cu un pahar de vin alb sau roşu sec sau demisec.


Tot în jar poate fi pregătit şi
bulzul. Avem nevoie de o mămăligă mai consistentă, de brânză de burduf şi de
cârnaţi tăiaţi rondele sau de mici bucăţi de şuncă. După ce am preparat
mămăliga, o porţionăm şi o lăsăm să se răcească puţin. Întindem mămăliga şi
punem deasupra brânză de burduf şi rondele de cârnat sau bucăţi de şuncă pe
care le-am rumenim în tigaie. Facem forme rotunde sau uşor aplatizate din
mămăligă pe care o folosim ca înveliş, miezul fiind din brânză de burduf şi din
cârnaţi. Învelim aceste forme în folie de aluminiu şi le lăsăm să se coacă în
jar. Pe vremea când nu exista folie de aluminiu, acest fel de bulz era învelit
în lut şi era pus, de asemenea, la copt în jar. Acestei variante i se mai spune
bulz ciobănesc sau bulz haiducesc.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company