Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Piers Posner,născut în Statele Unite (New York)

Piers Posner s-a născut în Statele Unite, la New York, în Buffalo.A locuit în mai multe țări de-a lungul vieții, s-a mutat din New York în California, apoi a locuit în Grecia, în Anglia, apoi a revenit în Statele Unite.

Foto: Piers Posner / Arhiva personală
Foto: Piers Posner / Arhiva personală

, 19.09.2024, 15:47

Piers Posner s-a născut în Statele Unite, la New York, în Buffalo. A crescut într-o casă artistică, tatăl său era poet și organiza acasă un salon artistic în care veneau poeții acelei epoci în anii ‘60, care aparțineau curentului Beat. A locuit în mai multe țări de-a lungul vieții, s-a mutat din New York în California, apoi a locuit în Grecia, în Anglia, apoi a revenit în Statele Unite. A studiat Arte Decorative, a făcut un curs la Sotheby’s & Christie’s și a deschis un mic magazin de antichități. În 1998 a cunoscut o româncă în cadrul unui proiect finanțat de Națiunile Unite, un proiect academic desfășurat în Marea Britanie, după care a ajuns în România. Patru luni a călătorit și a cunoscut mai bine țara, dar și pe prietena de atunci -care între timp a devenit soția sa – și s-a mutat în România.

 

A deprins o fascinație pentru tot ce e românesc, așa cum el însuși spune foarte poetic – from Slănină to Paraziții, from sarmale to Guess Who, from pufuleți to Mihai Eminescu. S-a mutat în România, la București, și-a făcut o familie cu doi copii și a predat limba engleză. A devenit celebru prin metoda sa inovativă de predare, iar acum este DJ. Vine în România cu o valiză întreagă de viniluri de la Londra, unde locuiește acum cu fiica sa. Speră să se stabilească din nou în România și ne povestește cum a dezvoltat această pasiune pentru România.

„Bineînțeles, când m-am întâlnit cu soția mea, am devenit așa pasionat de țară, cultură, mâncare, felul în care a rămas în urmă- în sensul pozitiv, neatins, nealterat, cum era în Anglia acum 200 de ani. Și am avut multe experiențe frumoase cu țărani, cu oameni mai bogați, mai săraci.

În plus am mâncat foarte bine, mi s-au oferit foarte multe șanse de a mă întâlni cu oamenii care erau foarte calzi, primitori, direcți.

Când m-am stabilit aici în București, am venit în 2010 cu un camion, am condus peste 5.000 de km dus-întors din Londra până aici, ca să-i aduc pe copiii mei să crească în România, să crească fără branduri. Și au copilărit așa, jucându-se pe stradă în Cotroceni. Cumpărasem o casă săsească mai de mult, în 2000 -de fapt, două case săsești- și au stat la țară acolo lângă Sighișoara. Am fost la cumnații mei în Constanța, pe malul Mării Negre, am vizitat și Balcic și așa mai departe. Adică dacă vreți să exprim opinii negative despre România, nu pot. Nu sunt naiv, există multe probleme aici, dar să nu credeți că nu avem și problemele noastre în Anglia. Avem multe.”

 

Ce i-ar plăcea lui Piers Posner să poată schimba în România și ce îi place cel mai mult aici, ce are România cel mai prețios?

„Bineînțeles, guvernul să se intereseze mai mult de cei mai vulnerabili, de cei mai săraci, de județele mai puțin dezvoltate.

Românii se plâng foarte mult că s-au schimbat lucrurile foarte mult, dar a rămas încă oleacă de ceva care ne oferă aici timp liber să ne întâlnim, să stăm la o bere la terasă, să nu bem mult, dar să vorbim mult. Și este foarte ușor să te întâlnești cu oamenii aici. Eu stau în sudul Angliei și oamenii sunt așa… eu zic în engleză politely unfriendly, adică e greu să te întâlnești cu oamenii pe care nu îi cunoști de mulți ani. Iar aici este o societate mai deschisă, încă.”

 

Piers Posner a străbătut țara în lung și în lat, din Ardeal, în Deltă. Ce locuri i-au reținut cel mai mult atenția?

„E un sătuc în care erau bivolițe mai demult, acum nu mai sunt. Se cheamă Movile, este în zona sașilor, între Sibiu și Sighișoara. Cu fosta mea nevastă am cumpărat acolo două case săsești cu puțini bani în 2000 și am băgat de zece ori mai mult, roabe de bani, ca să le aducem într-o stare bună, fiindcă n-a mai investit nimeni în case din 1937. Acolo am stat mulți ani cu copiii, cu toată familia mea, am mâncat slănină calumea, afumată, cu ceapă, cu țuică, bineînțeles, de dimineață, fără branding, să zicem.”

 

Acum Piers locuiește în Marea Britanie și l-am întrebat de ce îi e dor cel mai mult din România.

„De ceva care atrage inima mea. A fost cea mai bună decizie a mea, din toată viața, să-i aduc pe copiii mei aici. Deci când vin aici, am prejudecăți, dar în sensul pozitiv, despre România, fiindcă m-a afectat foarte mult și rămân destul de pozitiv aici. Mă simt mai bine datorită climei, datorită felului cum sunt primit. E ceva care m-a afectat emoțional foarte mult.”  

Așadar, Piers Posner a creat o profundă legătură sufletească cu țara noastră. L-am întrebat și ce ar recomanda cuiva care nu cunoaște România. Ce nu ar trebui să rateze când vine aici?

„Să meargă în Deltă. E o bijuterie, alt regat – de fapt, un regat întreg. Să meargă în Ardeal, peste Carpați, să vadă un urs, de exemplu. Și Banatul, Moldova și Clujul.”

 

Din Londra la București ce ar vrea Piers Posner să aducă? Ce îi lipsește când e aici?

„Cultura muzicii. Nu prea mult, de fapt, să fiu sincer.”

 

L-am întrebat dacă are un artist român preferat.

„Brâncuși. Am scris destul de prost în franceză un text despre Brâncuși, care s-a născut în Hobița și nu chiar a mers pe jos 100% până la Paris, asta e o legendă, dar a rămas țăran în sensul pozitiv, profund, cu rădăcini băgate aici în România. Am rămas fascinat de felul în care a luptat, a lucrat în materie brută și n-a fost acceptat de francezi până prin anii 40 – 50.”  

 

În final, l-am rugat pe Piers Posner să transmită un mesaj celor care ne ascultă, români plecați în străinătate.

„Sunt mulți români care au plecat din țară în anii 1990 – 2010 și care vin înapoi și văd că s-au schimbat lucrurile destul de mult, că e înspre bine, că trebuie să păstrăm măcar o speranță pentru viitor.”

RadioRomaniaInternational · Expat în România – 19.09.2024

 

 

Etichete:
Hong Nhung Bui / Fotografie din arhiva personală
Expat în România joi, 03 octombrie 2024

Hong Nhung Bui, din Vietnam, din orașul Nam Dinh

Hong Nhung Bui vine din Vietnam, din orașul Nam Dinh. Este doctorandă la Universitatea din București, la Facultatea de Sociologie, unde studiază...

Hong Nhung Bui, din Vietnam, din orașul Nam Dinh
Amir Heidarkhodaee din Iran
Expat în România joi, 01 august 2024

Amir Heidarkhodaee din Iran

Cântă la mai multe instrumente tradiționale persane – setar, tambur și daf și cântă și cu vocea. Este pasionat de muzică încă din...

Amir Heidarkhodaee din Iran
Antonio Madrid (foto: Arhiva personala)
Expat în România joi, 18 iulie 2024

Antonio Madrid

S-a mutat în România în 2008, a lucrat mai mulți ani în domeniul construcțiilor și a locuit în Deva, Sibiu și București. După o...

Antonio Madrid
Jenna Griffin (foto: Arhiva personala)
Expat în România joi, 04 iulie 2024

Jenna Griffin vine din Statele Unite

Este pasionată de cățărat, care a devenit și un fel de vocație, pentru că în vara dinaintea ultimului an de facultate, în 2016, a ajuns în...

Jenna Griffin vine din Statele Unite
Expat în România joi, 16 mai 2024

Mustafa Oz din Turcia

Mustafa Oz vine din Turcia. A absolvit Middle East Technical University în Ankara și un masterat în management educațional la Universitatea din...

Mustafa Oz din Turcia
Expat în România joi, 18 aprilie 2024

Mukul Pal din India

A obținut o licență în urma unui curs tehnic la o școală din New York, a absolvit un masterat în economie și statistică la Universitatea...

Mukul Pal din India
Expat în România miercuri, 03 aprilie 2024

Expat în România – 04.04.2024

Fang Shuang este bariton. S-a născut în China, în orașul Qingdao și a făcut studii la Universitatea Națională de Muzică din București, la...

Expat în România – 04.04.2024
Expat în România joi, 21 martie 2024

Andrea Fogliazza din Italia

Andrea Fogliazza vine din Italia, dintr-un sat italian din apropierea orașului Parma. Locuiește de mulți ani în București, unde și-a deschis...

Andrea Fogliazza din Italia

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company