Inundaţii catastrofale în România

inundaţii catastrofale în românia                               Premierul Dacian Cioloş a cerut, marţi, autorităţilor locale o evaluare a pagubelor produse de fenomenele extreme care au afectat România în ultimele săptămâni.

De mai bine de două săptămâni, România se confruntă cu fenomene meteo extreme: ploi abundente, inundaţii, furtuni, viituri, căderi de grindină, dar şi caniculă. Vremea rea a  făcut victime şi a produs pagube materiale importante. 


Este regretabil că, din cauza fenomenelor meteo extreme, au existat oameni care şi-au pierdut viaţa - a declarat, marţi, la o videoconferinţa cu prefecţii, premierul Dacian Cioloş. El le-a cerut autorităţilor locale o evaluare a pagubelor pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de intemperii dar şi prognoze pentru perioadele următoare, astfel încât să fie luate măsuri din timp şi evitate pe viitor noi pierderi de vieţi omeneşti si distrugeri. 


"Fenomenele acestea, intemperiile cu impact major în unele localităţi, deja au loc de câteva săptămâni în diferite serii şi în diferite zone din ţară şi am vrut să facem o analiză a situaţiei în care ne aflăm în momentul de faţă, cum au evoluat lucrurile acolo unde au avut loc deja intemperii cu pagube şi să vedem care sunt prognozele pentru perioada imediat următoare", declara şeful Guvernului. 


Cel mai recent episod de vreme rea a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute şi începutul celei în curs, când 12 judeţe din nord, nord-vest, centru şi sud-vest s-au aflat sub avertizare cod galben de ploi torenţiale şi furtuni violente. De asemenea, 11 judeţe din estul, vestul şi sud-vestul ţării s-au aflat sub cod portocaliu de inundaţii. 


Bilanţul Ministerului de Interne indică cel puţin 2 decese şi sute de persoane evacuate preventiv. Potrivit MAI, aproape 2.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri au intervenit in ultimele zile pentru salvarea populaţiei din regiunile afectate de intemperii. Vântul puternic a lăsat sute de case fără acoperişuri şi zeci de localităţi fără energie electrică. In alte oraşe şi localităţi ploile torenţiale au inundat sute de gospodării, străzi şi şosele. 


In judetul Suceava, zeci de turişti au rămas, temporar, blocaţi în pensiuni după o viitură. A fost nevoie de intervenţia pompierilor militari pentru salvarea lor dar şi a localnicilor. In alte zone din ţară grindina a distrus acoperişurile a sute de case şi  mii de hectare de teren agricol. 


In Valea Jiului, grindina de mărimea unui ou de găină a avariat numeroase maşini. In timp ce, jumatatea de nord şi vest s-a confruntat cu vijelii, poi torenţiale şi inundaţii, centrul, sudul şi estul se luptă cu o vreme caniculară şi disconfort termic accentuat.www.rri.ro
Publicat: 2016-06-21 13:10:00
Vizualizari: 603
TiparesteTipareste