Jurnal românesc - 08.11.2016

jurnal românesc - 08.11.2016 Primarii vor putea angaja consilieri personali pentru relaţia cu diaspora, potrivit unei iniţiative legislative adoptate tacit de Camera Deputaţilor şi trimise spre dezbatere Senatului, care este for decizional în acest caz

Guvernul a decis, marţi, să conteste la Curtea Constituţională a României legea privind majorarea salariilor medicilor şi profesorilor cu 15% de la 1 ianuarie 2017, a anunţat premierul Dacian Cioloş. El a explicat că nu s-a cerut un punct de vedere de la executiv pentru aceste majorări salariale, aşa cum cere procedura, şi nu a avut loc o dezbatere transparentă asupra proiectului. PSD, iniţiator al legii, consideră că sunt bani suficienţi pentru aceste majorări, care au fost susţinute şi de UDMR, ALDE şi Grupul minorităţilor naţionale. PNL, în schimb, nu a susţinut această lege şi nu a participat la votul final.


Primarii vor putea angaja consilieri personali pentru relaţia cu diaspora, potrivit unei iniţiative legislative adoptate tacit de Camera Deputaţilor şi trimise spre dezbatere Senatului, care este for decizional în acest caz. Iniţiativa legislativă a fost semnată de 23 de deputaţi şi senatori PNL, PSD şi neafiliaţi. Proiectul prevede că primarii comunelor, oraşelor, municipiilor reşedinţă de judeţ, primarul Bucureştiului, precum şi fiecare dintre primarii de sector vor putea angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, câte un consilier personal în relaţia cu diaspora. Iniţiatorii arată că prin această iniţiativă se urmăreşte realizarea 'unei legături extrem de strânse între românii de pretutindeni şi România''. Unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legătură este implicarea românilor din diaspora în dezbaterile politice privind viitorul ţării, dar şi în procesul politicii de administraţie locală.


Executivul a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională asupra Legii care permite ca datoriile salariaţilor reţinute la angajator să nu mai fie executate şi la bănci, prin conturile de salarii, act adoptat recent de Parlament. .Legea stabileşte că executorii judecătoreşti vor trebui să se asigure că veniturile obţinute din contracte de muncă nu vor mai fi poprite la bănci dacă datoriile pentru care au fost emise titluri executorii au fost reţinute la angajator. Executivul consideră că normele preconizate de legea menţionată sunt imprecise sau, după caz, lapidare, ceea ce poate conduce la eventuale confuzii în interpretare şi aplicare şi, prin urmare, la afectarea drepturilor şi intereselor părţilor din executarea silită.


Ministrul de interne Dragoş Tudorache, a discutat, luni, cu ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, despre implementarea deciziei autorităţilor de la Ottawa de a ridica vizele impuse cetătenilor români. Ambasadorul canadian a subliniat că decizia a venit ca urmare a măsurilor luate de partea română şi a bunei colaborări pe plan bilateral. Cei doi oficiali şi-au exprimat aprecierea faţă de cooperarea între cele două ţări anterioară semnării Acordului Economic şi Comercial UE - Canada (CETA), care deschide perspectivele unor schimburi comerciale între oamenii de afaceri din statele UE şi Canada.


Guvernul român a virat Republicii Moldova o contribuţie financiară nerambursabilă, în valoare de 3 milioane de euro, pentru finanţarea a 83 de grădiniţe - a anunţat Ministerul Dezvoltării Regionale. Banii au fost alocaţi în baza Programului de cooperare încheiat în acest an, între cele două state. Şi tot luni, Ministerul Dezvoltării a informat că au fost contractate, spre a fi donate, primele 96 de microbuze destinate transportului de elevi din unităţile de învăţământ de stat din Republica Moldova. .Este vorba despre 95 de microbuze de tip 16+1 locuri şi 1 microbuz destinat transportului persoanelor cu mobilitate redusă şi echipat pentru un numar de 2 locuri speciale - fotolii (scaune) rulante necesare.www.rri.ro
Publicat: 2016-11-08 12:19:00
Vizualizari: 286
TiparesteTipareste