Jurnal românesc 07.04.2017

jurnal românesc 07.04.2017	România a înregistrat, la nivel european, "Novacul afumat din Țara Bârsei" ca produs de Indicație Geografică Protejată.

Poliţia română de frontieră a intensificat, de astăzi, controalele la intrarea şi ieşirea din ţară. Toate persoanele care trec graniţa suntverificate în bazele de date naţionale şi internaţionale. Măsura intervine în condiţiile în care, din 7 aprilie, a intrat în vigoare o modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptată de Parlamentul European şi Consiliul Europei, menită să ducă la îmbunătăţirea securităţii UE şi a cetăţenilor acesteia. Poliţia română de frontieră afirmă că a luat toate măsurile pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ şi că a depus toate eforturile pentru a asigura un echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

 

Campania „Dialog cu Diaspora pe teme consulare” continua la Bonn, în perioada 6 - 8 aprilie. Cu acest prilej, secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, și conducerea Departamentului Consular au avut întâlniri cu membrii comunității românești din Germania, precum și cu diplomații cu atribuții consulare acreditați pe teritoriul acestui stat. Joi, in cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc și ai presei de limba română din Germania, care a avut loc la sediul Consulatului General din Bonn, au fost prezentate demersurile de modernizare a activității consulare, prin implementarea Sistemului Informatic Consular E-Cons, lansat public sub deviza „Consulatul, mai aproape de casa ta”. De asemenea, a fost explicata utilitatea accesării serviciilor de atenționare prin SMS - „Un SMS îți salvează viața”, a aplicației pentru telefoane inteligente „Călătorește în siguranță”, dar și a informațiilor cu privire la situații de risc la care pot fi expuși cetățenii români în străinătate.

 

Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia  organizează, în perioada 7–8 aprilie, târgul Open Day 2017, în cadrul căruia este prezentată oferta educaţională a Departamentelor Universităţii pentru anul academic 2017–2018. De-a lungul celor două zile, toţi cei interesaţi să studieze limba, cultura şi literatura română în cadrul Lectoratului de limba, cultura şi literatura română, pot obţine informaţii despre cursurile ce vor începe în noul an academic.

În anul academic 2017 studenţii lectoratului de Limba, cultura şi literatura română pot opta, intre altele, pentru cursurile de Limba română, Literatura română, Istoria culturii române. Din anul academic 2017 studenţii se vor putea înscrie şi la programul “Minor”: Zona balcanică între trecut şi prezent. Europa Orientală – contacte dincolo de graniţ, un nou program interdisciplinar din cadrul ciclului de licenţă (3 ani), care îşi propune să ofere o perspectivă ştiinţifică asupra culturilor şi limbilor neoelenă, albaneză şi română.

 

România a înregistrat, la nivel european, "Novacul afumat din Țara Bârsei" ca produs de Indicație Geografică Protejată. Acesta este cel de-al patrulea produs românesc protejat în Uniunea Europeană, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. România are, în prezent, patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibănești și Salamul de Sibiu. Novacul afumat de Țara Bârsei este un un produs alimentar obținut din fileurile speciei de pește novac crescută în iazurile, lacurile și heleșteiele din lunca Oltului.


www.rri.ro
Publicat: 2017-04-07 12:25:00
Vizualizari: 181
TiparesteTipareste