Executivul european impune obligaţii Gazprom

executivul european impune obligaţii gazprom Comisia Europeană impune gigantului rus Gazprom obligații menite să permită fluxul liber al gazelor naturale la prețuri competitive pe piețele din Europa Centrală și de Est, în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor europene.

Comisia Europeană impune gigantului rus Gazprom obligații menite să permită fluxul liber al gazelor naturale la prețuri competitive pe piețele din Europa Centrală și de Est, în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor europene. 


Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a subliniat că toate societățile care desfășoară activități în Europa trebuie să respecte normele europene în materie de concurență, indiferent de țara din care provin. Iar decizia luată de Comisie elimină obstacolele create de Gazprom care stau în calea fluxului liber al gazelor naturale în Europa Centrală și de Est: "Decizia noastră prevede un set personalizat de norme privind comportamentul viitor al Gazprom, care impune acestei societăți să ia măsuri pozitive pentru a integra în continuare piețele gazelor naturale din regiune și pentru a contribui la realizarea unei adevărate piețe interne a energiei în Europa. De asemenea, acest set personalizat de norme oferă clienților Gazprom din Europa Centrală și de Est un instrument eficient pentru a se asigura că prețul pe care îl plătesc este competitiv."


Margrethe Vestager a mai spus că acest caz nu vizează țara de proveniență a societății, ci obținerea rezultatului care răspunde cel mai bine intereselor consumatorilor și întreprinderilor europene. Totodată, această decizie nu înseamnă încheierea cazului, ci marchează, mai degrabă, data de la care începe asigurarea respectării de către Gazprom a obligațiilor care îi revin - a adăugat comisarul Vestager.


Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. În aprilie 2015, Comisia Europeană a trimis gigantului rus o comunicare privind obiecțiunile. Documentul arăta că societatea a încălcat normele antitrust ale Uniunii Europene, urmărind o strategie globală de împărțire a piețelor gazelor naturale de-a lungul frontierelor naționale în opt state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia). Este posibil - notează Executivul de la Bruxelles într-un comunicat - ca această strategie să îi fi permis Gazprom să perceapă prețuri mai mari în cinci dintre aceste state membre (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia).


Decizia de acum a Comisiei pune capăt acestui comportament al Gazprom și îi impune un set detaliat de norme care vor modifica semnificativ modul în care această companie își desfășoară activitatea pe piețele gazelor naturale din Europa Centrală și de Est. Combinate, aceste obligații răspund preocupărilor Comisiei în ce privește concurența și realizează obiectivul acesteia de a asigura un flux liber al gazelor naturale în Europa Centrală și de Est, la prețuri competitive.www.rri.ro
Publicat: 2018-05-30 10:36:00
Vizualizari: 351
TiparesteTipareste