Marc Areny (Franţa)

marc areny (franţa) Ai putea spune despre el că vine dintr-o altă lume. Este tânăr, ambiţios, foarte eco, îi pasă de aerul pe care-l respirăm cu toţii, este inginer, pe jumătate francez şi pe jumătate catalan. Şi în plus are un zâmbet cuceritor.

Ai putea spune despre el că vine dintr-o altă lume. Este tânăr, ambiţios, foarte eco, îi pasă de aerul pe care-l respirăm cu toţii, este inginer, pe jumătate francez şi pe jumătate catalan. Şi în plus are un zâmbet cuceritor. La fel şi româna pe care o vorbeşte. El este Marc Areny, francezul care s-a stabilit la Piteşti şi care s-a îndrăgostit iremediabil de România. Marc Areny: "Am venit aici să fac voluntariat la început. Am găsit pe internet, pe cineva care avea o fermă lânga Făgăraş, şi aşa am ajuns în România. Bine, am ales România, nu ştiam nimic despre România dar din ce am citit şi din ce am găsit atunci, am înţeles că viaţa aici era, cel puţin la ţară, cum era în Franţa în urmă cu 50 de ani. Şi, de fapt, asta m-a atras aici la început şi din cauza asta am ales să fac voluntariat aici. Oamenii în România sunt foarte primitori. E uşor să întâlnesc oameni. Oamenii nu te judecă. Am fost foarte bine primit şi, ceva care am regăsit se poate un pic în Spania, de exemplu, dar ca în România în nicio ţară. Francezii faţă de români sunt foarte inchişi la prima vedere, sunt mai distanţi"


Următorul pas după voluntariat a fost conversia unui motor termic în unul electric, realizând astfel primul Logan electric omologat de Registrul Auto Român. De curând a realizat şi prima maşină electrică preparată de curse, maşină ce poate fi văzută în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă. Consideră că suntem toţi responsabili pentru preţul petrolului şi astfel a ales să-şi alimenteze autoturismul cu ulei alimentar folosit "Aveam un Fiat Scudo şi am început să colectez ulei de la restaurant, să-l filtrez, am făcut nişte modificări la maşină şi am mers cu ulei sută la sută, şi vară şi iarnă şi până în România am venit cu ulei, adică aveam nişte bidoane cu mine şi am venit pâna aici doar cu ulei"


Pentru că este mereu în contact cu lumea auto, am vrut să-i aflu părerea în legătură cu şoferii din România despre care n-a avut cuvinte de laudă spunând despre aceştia că sunt cam needucaţi. Cât despre ce ar schimba în România dacă ar avea această posibilitate, răspunsul a fost unul foarte simplu: Politica! Dar cum întotdeauna trebuie să existe un echilibru, despre cum a fost primit şi cum sunt românii, Marc a găsit cuvinte demne de o lecţie de dragoste pentru poporul român.  "România este o ţară foarte frumoasă, foarte bogată. Cred că valoarea cea mai mare pe care o are este la poporul român. Mereu, şi cred că nu greşesc,  şi nu sunt singur, imediat aici, după ce venim în România, nu ca turist, pentru turişti e altfel, dar se simte că este o energie, un potenţial incredibil. Legat de oameni, e clar, adică toată lumea este foarte descurcăreaţă, românii sunt descurcăreţi, curioşi, deştepţi, sunt un popor incredibil. Asta e clar! Nu ştiu alţi francezi sau alţi străini cum văd ţara asta, dar poporul român îmi pare un popor incredibil"


Şi pentru că are deja 7 ani de când a ajuns în România, suficient timp cât de o întreagă poveste, l-am întrebat ce sentiment îl încearcă atunci când revine pe pământ românesc  "E un sentiment, cam de câţiva ani, când ajung cu avionul aici, sau stau mai mult în afară, am fost acum mai recent în Spania, şi în Franţa, dar când ajung  aici mă simt Acasă. Nu pot să neg, că aşa e! Şi nu vreau să mă întorc în Franţa, s-ar putea, mă gândesc mereu, dacă nu merge aici cu afacerea asta unde să mă duc, poate în Spania, aşa şi aşa. Nu, nu vreau să plec, sper că o să reuşesc, să meargă aici ce facem şi să stau în România" www.rri.ro
Publicat: 2018-11-08 13:37:00
Vizualizari: 429
TiparesteTipareste