Info Business

info business Guvernul României va aproba în şedinţa de vineri noua majorare a salariului minim pe economie, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019

Guvernul României va aproba în şedinţa de vineri noua majorare a salariului minim pe economie, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, a declarat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi. Salariul minim în România va creşte de la 1900 de lei, care înseamnă în jur de 405 euro, la 2080 de lei, deci undeva peste 445 de euro. Totodată, salariul minim pentru persoanele cu studii superioare ar urma să devină 2350 de lei, deci puţin peste 500 de euro.

 

Românii se află printre europenii ale căror cheltuieli cu locuinţele sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu de specialitate prezentat de Agerpres.  Singurele state europene unde locuitorii plătesc mai puţin pentru o locuinţă sunt Bulgaria şi Polonia. Cele mai mari cheltuieli cu locuinţele se înregistrează în Luxemburg, Marea Britanie şi Danemarca. În România, anul 2018 s-a remarcat printr-o creştere a preţurilor pentru locuinţe în special în Bucureşti şi în centre regionale precum Cluj, Timişoara şi Iaşi.

 

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului “Scrumbie de Dunăre afumată” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată, informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Scrumbia de Dunăre este un peşte care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Cântăreşte între 250 şi 400 de grame, măsoară între 25 şi 30 centimetri şi este recunoscut drept cel mai bogat peşte în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregătită întreagă. După curăţare, este sărată şi afumată la rece după o metodă tradiţională, caracteristică zonei Dunării.

 

România mai are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (IGP). Acestea sunt “Magiunul de prune Topoloveni”, “Salamul de Sibiu” şi “Novacul afumat din Ţara Bârsei”. Al patrulea este produsul “Telemea de Ibăneşti”, înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

 

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru alte trei produse în vederea dobândirii protecţiei europene de tip Indicaţie Geografică Protejată: Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcavalul de Săveni şi Telemeaua de Sibiu.


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-04 11:14:00
Vizualizari: 481
TiparesteTipareste