Români în lume - 14.12.2018

români în lume - 14.12.2018	O statuie care o înfăţişează pe Regina Maria a fost dezvelită în oraşul Ashford din Marea Britanie, informează Institutul Cultural Român.

Volumul "Iubire la margine de eșafod", de Elena Dumitrescu-Nentwig, va fi lansat sâmbătă, 15 decembrie, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona. În cadrul evenimentului, vor lua cuvântul autoarea, consilierul Ambasadei României în Portugalia, Mihaela Crăciun şi profesorul și antropologul Daniel Perdigão, deținător al distincției "Amicus Romaniae". Elena Dumitrescu-Nentwig este stabilită de mai bine de un deceniu în Portugalia și s-a afirmat ca una dintre cele mai proeminente personalități culturale ale comunității românești de aici.

Romanul, apărut în 2018 la Editura Istros a Muzeului Brăilei "Carol I", este al șaselea volum publicat autoarei, după "Adevărate sau imaginate, de întâmplat s-au întâmplat…", "Naufragiaţii din Brăila", "Noi, romii şi restul lumii", precum şi cărţile de basme şi povestiri "De răsfoit" şi "Credinciosul meu dușman", fiecare cu numeroase ecouri favorabile în rândul cititorilor şi în presa de specialitate. Romanul "Credinciosul meu dușman" a primit distincția Fundației "Itaca", din Dublin, pentru Cartea de proză a anului 2017 a scriitorilor români din diaspora. Volumul a fost lansat în Portugalia, în 2017, la sediul ICR Lisabona.

 

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir", Consulatul General al României la Istanbul și Asociația Română pentru Asistență și Solidaritate Socială, organizează la 20 decembrie un Minirecital de pian "De la copii pentru copii". Evenimentul cultural destinat, în special, diasporei românești va începe cu un program artistic de pian susținut de "Felicia’s Angels", cinci copii cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani, pregătiți de profesorul Alina Felicia Yalçın, absolventă a Universității de Muzică din București, care în prezent, predă cursuri de pian, în diferite centre culturale din metropola turcă. De asemenea vor putea fi ascultate piese muzicale de sezon atât românești și cât şi din repertoriul internațional. În a doua parte a serii este aşteptată sosirea lui Moș Crăciun, care va împărți cadouri copiilor din diaspora.

 

Albumul "1918. Cum s-a făcut România Mare", care reunește 200 de fotografii din colecțiile Arhivelor Naționale ale României ce ilustrează evenimentele de acum 100 de ani premergătoare, dar și ulterioare Marii Uniri de la Alba Iulia, va fi lansat pe 17 decembrie la Biblioteca Națională a Republicii Moldova de la Chișinău. Albumul, ce conține fotografii unice din anii 1916-1922, are introducerea semnată de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şi a fost realizat în parteneriat cu asociațiile Centrul de Studii pentru Resurse Românești şi Ars Historica, Facultatea de Istorie şi Universitatea din București.

 

O statuie care o înfăţişează pe Regina Maria a fost dezvelită în oraşul Ashford din Marea Britanie, informează Institutul Cultural Român. Monumentul din bronz, realizat de sculptorul Valentin Duicu, a fost amplasat în Elwick Square, în proximitatea zonei istorice a orașului şi a Parcului Victoria. "Prin statuia dedicată Reginei Maria nu evocăm doar momente din istorie, ci facem istorie. Faptul că această statuie va rămâne în urma noastră sute de ani cred că este cel mai important lucru", a declarat şefa ICR, Liliana Ţuroiu, devenită primul ambasador onorific al orașului Ashford.

"Regina Maria a fost o demnă descendentă a bunicii sale, Regina Victoria. Noi, britanicii, am fost impresionați de modul în care Regina Maria și-a ajutat țara de adopție în timpul Primului Război Mondial", a declarat președintele Consiliului Local Ashford, Gerry Clarkson. După ceremonia de dezvelire a avut loc proiecția filmului dedicat Reginei Maria, parte din seria "Români care au schimbat lumea" realizată de jurnalista Camelia Csiki pentru Televiziunea Română. La inițiativa ICR Londra, Regina Maria va fi subiectul unui amplu proiect educaţional şi cultural care se va desfăşura în şcoli din Ashford şi din întreg comitatul Kent, sub coordonarea istoricului britanic Michael Paterson


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-14 12:05:00
Vizualizari: 720
TiparesteTipareste