Români în lume - 11.01.2019

români în lume - 11.01.2019 Cernăuțiul găzduieşte, începând din 12 ianuarie, manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Naționale a Culturii, care se sărbătoreşte în fiecare an la 15 ianuarie, data naşterii poetului naţional al românilor.

Românii din Ucraina le cer autorităţilor de la Bucureşti să le fie abordate problemele la nivel european în timpul preşedinţiei Române a Consiliul Uniunii Europene. "Vrem drepturi precum ale maghiarilor din România. Vrem respectarea drepturilor minorităţilor", au declarat reprezentaţii comunităţii de români din Ucraina, citaţi de Radio France International. Aceştia au prezentat un memoriu în care îşi expun solicitările şi temerile. Principala nemulţumire este legată de efectele Legii educaţiei adoptate de Legislativul de la Kiev. "Dacă rămânem fără şcoli, asimilările vor veni val peste noi", a spus secretara Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucriana, Aurica Bojescu. "Cerem să fim auziţi din nou, pentru că de la tribuna înaltului Consiliu al UE lucrurile sună altfel", a declarat aceasta. Aurica Bojescu a precizat că, în pofida tuturor adresărilor, nimic nu s-a schimbat în direcţia integrării europene pe care o doreşte Ucraina. "Trebuie să se facă paşi să putem rezolva acest lucru ca minorităţile naţionale să-şi poată menţine învăţămantul în limba maternă. Aş fi vrut foarte mult să avem drepturile garantate ale maghiarilor din România sau ale ucrainenilor din România" a mai spus Bojescu.


Cernăuțiul găzduieşte, începând din 12 ianuarie, manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Naționale a Culturii, care se sărbătoreşte în fiecare an la 15 ianuarie, data naşterii poetului naţional al românilor. Evenimentele sunt organizate de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți, Societatea pentru Cultură românească "Mihai Eminescu", Asociația Științifică-pedagogică "Aron Pumnul", Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", cu sprijinul Direcției învățământ și știință a Administrație regionale de stat Cernăuți și al Consulatului General al Românei la Cernăuți. Seria de evenimente va fi deschisă de Concursul regional de declamare a versurilor eminesciene, care va avea loc la Gimnaziul "Alexandru cel Bun" din Cernăuţi. Pe 15 ianuarie, manifestările vor începe cu depuneri de flori la bustul poetului din curtea casei lui Aron Pumnul și apoi la statuia din centrul orașului. Acestea vor fi urmate de simpozionul "Bucovina în publicistica lui Eminescu", care se va desfăşura la gimnaziul românesc "Alexandru cel Bun" şi la care vor participa scriitori din Cernăuți și Suceava, ziariști, profesori de școală, elevi și studenți. La final vor avea loc lansări de carte și recitaluri de poezie.


Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, o serie de evenimente literare cu titlul "Eminescu - publicist și poet". Programate să aibă loc la Haifa și la sediul ICR Tel Aviv, manifestările se vor desfăşura în colaborare cu Cercul Cultural din Haifa și HOR Haifa, Teatrul Karov din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor de Limba Ebraică. Astfel, pe 16 ianuarie la Haifa şi pe 17 ianuarie la sediul ICR Tel Aviv, vor avea loc prelegerile "Mihai Eminescu în secolul 21" şi "Evreii în publicistica lui Eminescu" în care poetul Emil Nicolae Nadler şi istoricul Lucian Zeev Herșcovici vor vorbi despre valoarea literară a operei eminesciene, motivele pentru care Eminescu este unanim considerat un scriitor fundamental în literatura română şi despre relaţia poetului cu evreii. Totodată, pe 17 ianuarie, va avea loc un recital din poezia lui Mihai Eminescu, în limbile română și ebraică, susținut de artiștii Teatrului Karov din Tel Aviv. Atât evenimentul de la Haifa, cât şi cel de la sediul ICR Tel Aviv au intrarea liberă.


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-11 12:22:00
Vizualizari: 455
TiparesteTipareste