Români în lume - 19.08.2019

români în lume - 19.08.2019	Lungmetrajul "Ivana cea Groaznică", cel de-al doilea regizat de Ivana Mladenović, a câştigat premiul special al juriului secţiunii "Cineasti del Presente" din cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Locarno.

Lungmetrajul "Ivana cea Groaznică", cel de-al doilea regizat de Ivana Mladenović, a câştigat premiul special al juriului secţiunii "Cineasti del Presente" din cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Locarno, care s-a desfășurat în perioada 7-17 august. Pelicula, o coproducție România - Serbia, este o poveste neconvențională despre oameni și locuri, despre apartenență și dor, spusă cu umor și tandrețe. Rolul principal este interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramic, părinţii Ivanei - Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović - fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejevic, Andrei Dinescu şi Anca Pop. Ivana Mladenović s-a născut în 1984, în Serbia. A studiat Dreptul la Belgrad şi apoi s-a mutat în România, unde a absolvit secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" și masterul în Regie de film. Debutul ei în lungmetraj-documentar, "Turn Off The Lights", a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca în 2012 și a fost recompensat atât cu trofeul "Heart of Sarajevo" pentru cel mai bun documentar, cât și cu premiul Gopo. Secțiunea "Cineasti del presente" este dedicată regizorilor din întreaga lume, aflați la primul, al doilea sau al treilea film. Premiul câştigat constă într-o campanie de promovare în Franţa, în valoare de 25.000 de franci elveţieni, acordaţi de canalul francez de televiziune CINE+.

 

Spectacolul folcloric "România de Acasă", dedicat Zilei Limbii Române, va avea loc pe 31 august, la Cernăuți, în Ucraina, transmite Agenţia BucPress. Organizatori sunt Consulatul General al României la Cernăuți, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, Liga Tineretului Român "Junimea" din regiunea Cernăuți, Centrul Media BucPress şi Asociația Jurnaliștilor Români din Ucraina. Pe scena Filarmonicii Regionale de Stat Cernăuți vor evolua artiști din întreg spațiul românesc, precum Elena Merișoreanu, Ana Ilca Mureșan, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Ilie Caraș și Victoria Costinean. De asemenea, vor urca pe sccenă și două ansambluri artistice din regiunea Cernăuți – Ansamblul etnofolcloric "Izvoraș" din satul Ropcea, raionul Storojineț și Ansamblul popular de dansuri "Alunelul" din satul Horbova, comuna Ostrița, raionul Herța. Intrarea este liberă.

 

Colegiul Glendon al Universității York din Toronto este singurul loc din Canada unde sunt oferite cursuri universitare dedicate limbii și culturii române, scrie site-ul paginiromanesti.ca. Cursurile durează un an, timp în care studenții pot opta pentru cursul de "Cultură română într-o perspectivă semiotică", desfășurat în engleză, şi care propune decriptarea unor semne culturale românești (ilustrate prin cinematografie, literatură, teatru, arte plastice, muzică) și interpretarea lor prin raportare la modele culturale nord americane. Un alt curs oferit de universitate este "Româna – o limbă romanică", predat în franceză, şi care explorează particularitățile de evoluție și de funcționare ale limbii române şi le pune în evidență prin comparație cu celelalte limbi provenind din latină. Vocabularul, structura gramaticală, sonoritățile românei sunt puse în valoare prin analize ale unor aspecte comune sau diferite de franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană. Cursanții beneficiază de numeroase materiale didactice și culturale și de burse pentru cursuri de vară în România.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-19 12:01:00
Vizualizari: 348
TiparesteTipareste