Autobuze prietenoase cu mediul, pe străzile din Tulcea

autobuze prietenoase cu mediul, pe străzile din tulcea Aproape 30 de autobuze electrice vor fi folosite pentru transportul public din Tulcea datorită a două proiecte cu fonduri europene. Proiectele prevăd și stații de încărcare, la capăt de linie.

Campanii de ecologizare, de încurajare a reciclării, taxe suplimentare pentru maşinile poluante şi facilităţi pentru cei care le aleg pe cele prietenoase cu mediul. Sunt câteva dintre măsurile pe care autorităţile le iau, pentru a proteja mediul. Asta în contextul în care tot mai multe voci spun că nu este de glumă cu poluarea, că schimbările climatice sunt o realitate şi produc efecte devastatoare, pe care nu le putem nega.În această încercare de a reduce poluarea, mai multe oraşe din ţară încep să înlocuiască flota de autobuze folosite pentru transportul în comun, cu autobuze electrice. 


Este şi cazul municipiului Tulcea, unde urmează să ajungă nouă astfel de autobuze, cumpărate cu fonduri europene, printr-un proiect al Ministerului Dezvoltării. Prin acelaşi proiecţ vor fi cumpărate 3 staţii de încărcare şi 9 staţii de încărcare lentă, cu fonduri europene asigurate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Valoarea finanţării nerambursabile depăşeşte 25 milioane lei, iar perioada de implementare este de 48 de luni. Şi nu este singurul proiect de acest fel, derulat la Tulcea. Alte autobuze electrice ar urma să ajungă acolo, printr-uin proiect depus prin intermediul Instrumentului Financiar ITI Delta Dunării. Acesta prevede achiziţia a 20 de autobuze electrice. Directorul Societăţii de Transport Public Tulcea, Dan Bălan:


"Există două contracte, depuse - unul la Ministerul Dezvoltării şi unul la Asociaţia de Dezvoltare ITI Delta Dunării - primul pentru 10 autobuze electrice şi al doilea pentru 20. Probabil că începând de la anul, o să începem să primim parte din aceste autobuze. Pentru viitorul destul de apropiaţ STP-ul (n.r. Societatea de Transport Public Tulcea) va putea folosi 30 de autobuze electrice."
Proiectul de achiziţie a 20 de autobuze electrice, prin intermediul ITI Delta Dunării vizează inclusiv reabilitarea unor străzi din muncipiul Tulcea, a precizat primarul Constantin Hogea:


"Avem un proiect de achiziţie a 20 de autobuze electrice, cu staţii de capăţ cu instalaţie, cu staţii pentru pietoni şi cu tot ce implică această activitate şi care implică şi reabilitarea a patru străzi importante din municipiu, care practic vor găzdui şi traseele acestor autobuze electrice şi avem patru străzi prestabilite. Este vorba de Isaccei, Babadag, Eternităţii şi Mahmudiei, care, iată, vor fi reabilitate pe bani europeni, în baza acestui proiect."


Specialiştii spun că autobuzele electrice au mai multe avantaje, comparativ cu cele alimentate cu benzină sau motorină. Un grad la mic de poluare a aerului dar şi o reducere a poluării fonice, sunt două dintre ele. Un alt avantaj ar fi costurile mai reduse. Un studiu recenţ făcut la nivel european, arată că majoritatea cetăţenilor, sunt dispuşi să facă unele compromisuri pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon. Pe lista compromisurilor figurează şi renunţarea la maşina personală, în favoarea transportului în comun.


www.rri.ro
Publicat: 2019-12-12 09:50:00
Vizualizari: 358
TiparesteTipareste