Supă de pui cu găluşte

supă de pui cu găluşte Pregătită în special în perioada sezonului rece, supa cu găluşte reprezintă unul dintre mâncărurile clasice ale bucătăriei româneşti.

 

Pregătită în special în perioada sezonului rece, supa cu găluşte reprezintă unul dintre mâncărurile clasice ale bucătăriei româneşti. Există mai multe variante, fie în combinaţie cu diferite legume, fie cu carne de pui. Importante sunt găluştile care se obţin din griş.

            

Avem nevoie de un piept de pui şi de câteva legume rădăcinoase,folosite în perioada sezonului rece: o ceapă, un morcov, o rădăcină de păstârnac şi una de pătrunjel. Mai avem nevoie de de 100 de grame de griş, de două ouă, de o legătură de frunze de pătrunjel, de piper şi de sare. Carnea de pui se pune la fiert în apă cu sare şi se spumează. În vas se adaugă ceapa tăiată mărunt, precum şi celelalte rădăcinoase, tăiate rondele. Se spumează după ce apa a ajuns la fierbere după care pieptul de pui se scoate din supă, se dezosează şi se taie în cubuleţe, după care se pun la loc în supă. Separat, se bat ouăle într-un castron, se amestecă cu cu grişul şi cu puţină sare şi se omogenizează. Cu 10 minute înainte de a lua oala de pe foc, se ia câte o lingură din compoziţie şi găluştele astfel formate se pun în oală, la fiert. Găleştele se măresc în timpul procesului de fierbere şi devin moi. Nu trebuie lăsate prea mult la fiert şi nici la foc mare deoarece se pot sfărâma. Supa de pui cu găluşze se serveşte caldă, cu pătrunjel tocat deasupra.

            

Se poate face şi supă de legume cu găluşte, pe lângă legumele menţionate fiind folosite ţelina şi varza, dar şi puţin unt, pentru a fi mai consistentă. Mai poate fi folosită o combinaţie de rădăcinoase care, după fierbere pot fi pasate şi care sunt puse în supă împreună cu cubuleţe de piept de pui şi cu boabe de mazăre. Într-o altă variantă, rădăcinoasele, cu excepţia cepei, sunt înlocuite cu ciuperci champignon, tăiate felii. Această supă, care se poate drege cu smântână, se serveşte caldă, în farfurie fiind presărate frunze tocate de pătrunjel. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2020-02-14 13:22:00
Vizualizari: 248
TiparesteTipareste