Criza pune la încercare societatea românească

criza pune la încercare societatea românească De la decizia Curţii Constituţionale privind amenzile din perioada stării de urgenţă, până la încrucișarea săbiilor politice nu a fost decât un pas.

Actuala criză sanitară s-a suprapus, în România, peste o alta - politică - ce nu datează de ieri, de azi. Să amintim, foarte pe scurt, că, toamna trecută, social-democraţii au fost îndepărtaţi de la putere printr- o moțiune de cenzură și că, dacă nu ar fi apărut uriașa provocare numită ʹCovid-19ʹ, în România ar fi fost organizate, poate, în această primăvară, pe lângă alegeri locale la termen, și parlamentare anticipate, care, în viziunea președintelui țării Klaus Iohannis, să modifice (cităm) ʹmajoritatea toxică pesedistăʹ din Legislativ. 


De aproximativ două luni, preocuparea cvasi-exclusivă pentru combaterea creșterii numărului de îmbolnăviri și decese cauzate de noul coronavirus a pus în surdină lupta politică. Și-a făcut, însă, cu pregnanță reapariția săptămâna aceasta, după decizia - de unii hulită, de alții aplaudată - a Curții Constituționale din România, care, în unanimitate, a decis că drepturile fundamentale ale omului nu pot fi restrânse printr-o ordonanţă guvernamentală de urgenţă, cum s-a întâmplat în actuala perioadă a stării de urgență, dar și că amenzile foarte mari din aceeași perioadă nu respectă Legea fundamentală. 


Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat surprins de decizia Curţii, spunând că, fără aceste amenzi, numărul morţilor ar fi fost mult mai mare:  ʺEste cu totul suprinzător că, astăzi, aceste sancţiuni sunt discutabile, deşi este evident pentru noi toţi că ele au fost utile pentru a împiedica răspândirea virusului. Surpinzătoare este și perspectiva unor autorităţi care, prin misiunea ori prin natura lor juridică, au obligaţia constituţională de a nu pierde din vedere, atunci când iau decizii, interesul general al societăţii.ʺ Preşedintele a arătat, totodată, cu degetul către PSD, care, în opinia sa, a lucrat în Parlament (cităm) ʹtoxic de-a dreptul' și 'a rămas aceeaşi formațiune preocupată doar să-şi salveze baronii'. 


Social-democrații au contra-atacat. Spun că șeful țării are (cităm) 'accente de dictator', că 'trebuie să aibă mereu dreptate' şi că 'atacă instituţii fundamentale ale statuluiʹ. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu:  ʺGuvernul nu mai este credibil şi nu se mai împrumuta. Guvernul, în curând, nu mai are bani de salarii şi pensii. Deşi românii se confruntă cu aceste probleme în fiecare zi, Iohannis nu vorbeşte despre un proiect de relansare a economiei. Vorbeşte doar de PSD. La fiecare ieşire. De şase luni de zile, PNL este la guvernare, PSD este în opoziţie! Nu mai aruncaţi vina pe alţii! Aveţi toată puterea - guvernaţi, luaţi măsuri pentru români !ʺ Criza pune la grea încercare societatea românească.


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-08 11:44:00
Vizualizari: 476
TiparesteTipareste