Efort coordonat la nivel european în domeniul sanitar

efort coordonat la nivel european în domeniul sanitar  Actuala criză sanitară reprezintă o oportunitate de a evolua, întoarcerea la vechea normalitate nu mai este o opțiune - este poziția Bruxelles-ului, exprimată de comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Actuala criză sanitară reprezintă o oportunitate de a evolua, întoarcerea la vechea normalitate nu mai este o opțiune - este poziția Bruxelles-ului, exprimată de comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides: "Acest din urmă an ne-a învățat cât de importantă este sănătatea fiecăruia și a tuturor. Ne-a arătat cât de fragile sunt societățile noastre și cât de repede poate fi dat peste cap totul de ceva atât de mic încât este invizibil cu ochiul liber. Ne-a învățat că sănătatea este o precondiție pentru ca societățile și economiile noastre să funcționeze. Și ne-a amintit de valoarea solidarității și cooperării și de a fi uniți în diversitate pentru a depăși cea mai mare criză de sănătate din vremurile moderne. Acest an ne-a arătat că fragmentarea face toate statele membre vulnerabile." 

 

Pandemia de coronavirus a evidențiat puternic importanța unui răspuns unitar în situații de criză. Comisia Europeană a propus crearea unei noi Uniuni Europene de Sănătate şi, mai ales, a unei noi agenţii speciale pentru a garanta că UE dispune de mijloace pentru a face faţă viitoarelor crize sanitare. Pledând pentru o "Uniune Europeană a Sănătăţii" şi consolidarea sistemului european de sănătate, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aprecia, la jumătatea lunii septembrie, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene: este o criză globală, trebuie să învăţăm lecţiile globale, trebuie să facem astfel încât noul program "UE pentru sănătate" să reziste probei timpului. Uniunea Europeană va convoca un summit global privind sănătatea anul viitor, în Italia, într-o încercare de a se pregăti mai bine pentru viitoarele pandemii, a mai spus d-na von der Leyen, care a vorbit și despre întărirea Agenţiei Europene a Medicamentelor şi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, precum şi despre crearea unei agenţii europene pentru cercetare şi dezvoltare avansate în domeniul biomedical, aşa cum există în SUA. Pachetul de propuneri pregătit de Comisie a avut în vedere consolidarea cadrului de securitate sanitară a Uniunii, îmbunătăţirea pregătirii pentru situaţiile de criză şi eficientizarea agenţiilor europene din domeniul sănătăţii. 

 

Din nou, comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides: "Aceasta va fi o schimbare semnificativă a capacității colective a UE de a răspunde și de a se coordona. Cu aceste propuneri, răspunsul nostru va fi în viitor mai puternic și, mai important, va fi mai coerent. Va fi mai puternic, deoarece vom putea, împreună cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), să adoptăm în mod oficial recomandări cu privire la ce măsuri de răspuns să luăm. Va fi mai coerent, deoarce măsurile noastre vor folosi aceeași bază științifică. Acest lucru va evita confuzia pe care cetățenii o pot simți atunci când se confruntă cu măsuri fundamental diferite. Vom putea, de asemenea, să declarăm împreună o situație de urgență la nivelul UE și să activăm mecanismele noastre de răspuns de urgență, de exemplu, pentru a depozita sau a achiziționa echipamentul necesar.

 

În baza unui nou regulament privind ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii, ar urma să fie elaborate, la nivelul întregii Uniuni, planuri şi recomandări de pregătire pentru situaţii de criză în domeniul sănătăţii şi, în caz de pandemie, va fi îmbunătăţită supravegherea printr-un viitor sistem european integrat şi consolidat. În plus, statele membre vor avea obligaţia să raporteze mai bine indicatorii sistemelor de sănătate - de exemplu, disponibilitatea paturilor de spital, capacitatea de tratament specializat şi de Terapie Intensivă sau numărul de membri ai personalului cu pregătire medicală. De asemenea, UE va putea, la declararea unei situaţii de urgenţă, să coordoneze unitar acţiunile, să creeze rezerve şi să cumpere produsele necesare. Comisia a anunţat că, până la finalul anului viitor, va propune şi înfiinţarea autorităţii de răspuns în situaţii de urgenţă sanitară. 

 

Comisarul Kyriakides: "În cazul unei urgențe de sănătate, trebuie să implementăm rapid cele mai avansate măsuri, fie medicale, fie de altă natură. Trebuie să cunoaștem inovațiile biomedicale relevante pentru criză și trebuie să avem capacitatea de a dezvolta sau achiziționa și stoca elementele necesare. De aceea, anul viitor vom propune înființarea unei autorități de intervenție în caz de urgență a sănătății în Uniunea Europeană. Aceasta poate fi o inițiativă care schimbă jocul pentru pregătirea noastră strategică, capacitatea noastră de a anticipa amenințările și de a ne consolida răspunsul comun în Uniunea Europeană. Ne veți auzi numind-o "HERA" (Health Emergency Response Authority, Autoritatea pentru reacţii sanitare de urgenţă)." 

 

Cu o majoritate covârșitoare, Parlamentul European a aprobat propunerile, oferind un mandat puternic pentru negocierea cu Consiliul UE a formei finale a Programului de Sănătate al Uniunii Europene, EU4Health, care va primi 5,1 miliarde de euro. Ambiția este ca programul să înceapă să lucreze în beneficiul pacienților și al sistemelor medicale din toate statele membre UE în ianuarie 2021. Prin acesta ar urma să fie asigurate suficiente stocuri de medicamente, vaccinuri, dispozitive și materiale sanitare, pentru a face față crizelor medicale. EU4Health va fi un instrument puternic și în lupta împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare, va da șanse mai bune pacienților care suferă de boli cronice și boli rare și va ajuta la tratarea mai bună a celor care suferă de diabet sau boli mintale. De asemenea, va ajuta la derularea mai multor programe de prevenție și screening, va susține vaccinarea și, nu în ultimul rând, va sprijini cercetarea, inovarea și digitalizarea sistemelor medicale. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2020-11-20 16:16:00
Vizualizari: 299
TiparesteTipareste