Retrospectiva săptămânii 29.11 - 05.12.2020

retrospectiva săptămânii 29.11 - 05.12.2020 Ziua naţională a României marcată în condiţii de pandemie/ România a aprobat Strategia de vaccinare anti-COVID-19/ Alegeri parlamentare în România/ Fonduri europene pentru România pentru combaterea somajului.

Ziua naţională a României marcată în condiţii de pandemie

1 Decembrie - Ziua Naţională a României a fost marcată, în acest an, în ţara şi în comunitățile de români din afara graniţelor prin manifestări restrânse, fără parade militare şi alte evenimente cu public din cauza pandemiei de coronavirus. La Bucureşti, în Piaţa Arcului de Triumf, unde avea loc tradiţionala paradă la care luau parte mii de militari şi pe care o priveau mii de oameni, a fost organizată acum o ceremonie militară restrânsă, cu aproximativ 150 de militari, în memoria eroilor români care au contribuit la formarea României Mari. 

Au fost invitaţi medici, personal medical şi ambasadori străini, alături de preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. "Dragi români, astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momentele pe care le cinstim de Ziua Naţională, de implicarea fiecăruia dintre noi. În întreaga Românie am văzut poveşti copleşitoare despre oameni care îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalţi, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!", a spus şeful statului. 

Ministerul de Externe a sărbătorit, anul acesta, Ziua Naţională a României printr-un proiect de diplomaţie digitală, inclusiv prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare. Este vorba depre un spatiu de întâlnire şi dialog virtual dedicat prietenilor şi partenerilor României, comunităţilor şi cetăţenilor români din străinătate, într-un format inedit adaptat la provocările situaţiei sanitare la nivel global. Sărbătorirea Zilei Naționale a României a fost marcată de Institutul Cultural Român printr-o serie de evnimente online de promovare a culturii și civilizației românești.


România a aprobat Strategia de vaccinare anti-COVID-19

Strategia de vaccinare anti-COVID-19 a fost aprobată, joi, de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, într-o şedinţă desfăşurată în sistem de videoconferinţă şi condusă de preşedintele Klaus Iohannis. Strategia, aprobată anterior şi de guvern, stabileşte întregul proces şi lanţ de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale până la organizarea vaccinării sau depozitarea vaccinurilor. 

Șeful statului a declarat că vor fi vaccinaţi cu prioritate angajaţii din domeniul sănătăţii şi persoanele aflate în grupele de risc şi a adăugat că va exista un registru electronic unde vor fi înregistrate vaccinările. În prima tranşă va fi vaccinat personalul medical şi persoanele din grupe de risc. Seful statului a subliniat că vaccinarea este voluntară, este sigură, eficientă, se face planificat, cu vaccinuri aflate la cel mai înalt standard European. Şeful statului a mai precizat că este foarte posibil ca la începutul anului viitor România să beneficieze de prima tranşă de vaccin, de aproximativ un milion de doze. 

Pe de altă parte, premierul roman Ludovic Orban a declarat că, aproape în fiecare zi, numărul celor care se vindecă de COVID 19 a ajuns să fie mai mare decât al celor care se infectează.Informaţia a fost confirmată şi de ultimul raport publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care arată că viteza de răspândire a noului coronavirus în România s-a redus, săptămâna trecută, cu aproape 10% faţă de săptămâna precedentă.


Alegeri parlamentare în România

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne în cele peste 18.000 de secţii organizate în România pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ. Senatorii şi deputaţii sunt aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi - duminică, de la ora 7,00 până la 21,00.Românii cu domiciliul în străinătate au la dispoziţie 2 zile pentru a-şi exercita votul - sâmbătă şi duminică. 

Numărul de români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de 740.367. Dintre ei, peste 39 de mii au optat pentru votul prin corespondenţă, iar aproape 4 mii pentru votul într-o secţie de votare.La fel ca la scrutinul local, campania electorală pentru cel parlamentar s-a desfăşurat în condiţii stricte, impuse de starea de alertă de pe teritoriul României, declarată în contextul pandemiei de coronavirus. Pentru prima oară, scrutinul se desfăşoară cu mai multe localităţi carantinate, iar premierul Ludovic Orban a declarat că persoanele din zonele aflate în carantină vor putea merge la vot fără declaraţie pe proprie răspundere. Vor fi aleşi 136 de senatori și 329 de deputaţi, diaspora fiind reprezentată de 4 deputaţi şi doi senatori. 

Ministerul de Externe a deschis 748 de secţii de votare peste hotare, toate respectând condiţiile de distanţare şi igienă pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus. A lansat, de asemenea, şi o hartă interactivă a secţiilor din străinătate şi un call center dedicat alegătorilor români din afara ţării.Alegătorii care se prezintă duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ sunt obligaţi să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus.


Fonduri europene pentru România pentru combaterea somajului

România poate accesa, începând de la 1 decembrie, trei miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în cadrul programului SURE de combatere a şomajului. În total, Bucureștiul va primi patru miliarde de euro, în două tranşe, a precizat șefa executivului european, Ursula von Der Leyen, pentru Radio România. Preşedinta Comisiei Europene, a afirmat că acești bani încurajează firmele sănătoase din România să nu îşi concedieze angajaţii, să îi menţină în companie, chiar dacă nu este suficient de lucru. Ea a explicat că, prin SURE, vor fi subvenţionate salariile, iar la finalul crizei, când piaţa îşi va reveni şi în companie există deja personalul calificat, atunci aceasta poate prelua comenzi.www.rri.ro
Publicat: 2020-12-05 11:30:00
Vizualizari: 668
TiparesteTipareste