Pomana porcului

pomana porcului La sfîrşitul acestei săptămâni, mai precis duminică, 20 decembrie, este Ignatul, ziua în care în România are loc sacrificarea rituală a porcului care urmează să fie preparat pentru masa de Crăciun.

La sfîrşitul acestei săptămâni, mai precis duminică, 20 decembrie, este Ignatul, ziua în care în România are loc sacrificarea rituală a porcului care urmează să fie preparat pentru masa de Crăciun. În gospodăriile din Transilvania, provincie unde carnea de porc are o pondere mai mare în consum, sunt sacrificaţi doi porci, unul înainte de Crăciun, celălalt după Anul Nou.


Preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun sunt caltaboşul, piftia, lebărul, slănina, şunca semiafumată, cârnaţii şi sarmalele, însă trebuie menţionat că porcul nu este consumat integral în perioada Sărbătorii Crăciunului, După tranşarea porcului se obţin slănină şi şuncă, produse conservate prin afumare, cârnaţi şi carne prăjită, puse la păstrare în borcane cu untură. 


Unul dintre preparatele specifice este guşa de porc fiartă în apă cu sare sau în zeamă de varză, conform unei reţete din zona Făgăraşului (partea de sud a Transilvaniei). Guşa este partea mai groasă de slănină din zona gâtului, care are şi puţină carne, în straturi. Această parte cu şorici, slănină şi carne se pune la fiert în zeamă de varză acră, în care se adaugă boabe de piper şi două frunze de dafin, precum şi apă în cazul în care zeama de varză este foarte sărată. Guşa se fierbe la foc mic pentru ca să nu plesnească şoriciul, după care se scoate la zvântat. Apoi guşa se dă pe exterior cu boia dulce de ardei, cu piper negru măcinat şi cu usturoi pisat. Se feliază înainte de a fi servită ca aperitiv, la masa de Crăciun. Guşa poate fi păstrată mai mult timp dacă este afumată.


La sacrificarea rituală a porcului este tradiţia de a pregăti aşa-numita "pomană a porcului", o mâncare oferită celor care au participat la această activitate, pe durata căreia, ţinând cont de faptul că se desfoşoară în aer liber, se mai serveşte o ţuică fiartă sau un pahar de vin fiert. 

Într-un vas de tuci (fontă) se pune puţină osânză, acea grăsime care se adună din cavitatea abdominală a porcului şi din care se obţine untura. După ce se topeşte grăsimea, în untura încinsă punem cubuleţe de carne crudă (costiţă, fleică şi pulpă), puţin ficat de porc şi lăsăm să se rumenească puţin. Adăugăm apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, circa jumătate de oră, amestecând din când în când. Curăţăm o căpăţână de usturoi, iar căţeii de usturoi, tăiaţi mărunt, îi adăugăm în vasul de tuci. Spre final, presărăm o linguriţă de cimbru uscat şi turnăm puţin vin roşu, condimentăm cu piper şi punem sare după gust. Aceasta este pomana porcului, care se serveşte caldă, împreună cu mămăligă şi cu un pahar de vin roşu.


www.rri.ro
Publicat: 2020-12-18 13:41:00
Vizualizari: 226
TiparesteTipareste