Jurnal românesc - 21.01.2021

jurnal românesc - 21.01.2021 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a îndemnat pe toţi românii să se inoculeze pentru că numai astfel îşi pot "săruta şi îmbrăţişa fără grijă părinţii şi bunicii".

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a îndemnat pe toţi românii să se inoculeze pentru că numai astfel îşi pot "săruta şi îmbrăţişa fără grijă părinţii şi bunicii". Şeful diplomaţiei a mai spus că doar prin vaccinare românii vor putea circula în siguranţă în străinătate. "În felul acesta, vom fi cu toţii sănătoşi şi vom putea să circulăm fără grijă peste graniţă şi vă asigur că, din perspectiva MAE, vom face tot ceea ce stă în competenţele noastre pentru a asigura călătoria fără probleme a cetăţenilor români în afara ţării", a spus Aurescu. Ministrul a primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19 la Spitalul Militar "Carol Davila" din Bucureşti. Aici au fost vaccinaţi atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi membrii Guvernului României.

 

Eurodeputatul Siegfried Mureşan a cerut în plenul Parlamentului European ridicarea vizelor pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene care călătoresc în Statele Unite ale Americii. "Astăzi, cetăţenilor din Cipru, Croaţia, Bulgaria şi România li se cere în continuare viză pentru a intra în Statele Unite. Haideţi să lucrăm împreună cu noua administraţie americană pentru a asigura reciprocitatea deplină a vizelor între Statele Unite şi Uniunea Europeană", a declarat europarlamentarul român. Pledoaria a fost făcută în cadrul unei dezbateri privind viitoarele relaţii dintre Bruxelles şi Washington, în ziua în care Joe Biden a depus jurământul de credinţă şi a devenit al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru sunt singurele statele membre ale Uniunii Europene care încă nu sunt cuprinse în programul american Visa Waiver, ce permite călătorii de peste 90 de zile în SUA fără viză. Pentru a putea accede la program, Congresul american trebuie să se pronunţe în acest sens sau rata de refuz a acordării vizelor în aceste state trebuie să fie mai mică de 3%. Potrivit datelor Ministerului de Externe de la Bucureşti, rata de refuz a scăzut în România de la 11,76% în 2017, la 10,44% în 2018 şi la 9,11% în 2019.

 

Al treilea sezon al programului "Istoria României într-un obiect", organizat de reprezentanța Institutului Cultural Român la New York, a început pe 18 ianuarie cu prezentarea Sanctuarului neolitic de la Parța. Prin intermediul unor texte explicative și materiale video publicate pe platformele YouTube, Facebook şi Instagram, ICR New York prezintă obiecte și vestigii, între care Coiful greco-ilir de la Găvojdia, Inscripția monumentului onorific din forul Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dedicat generalui roman Marcus Claudius Fronto, Diploma de ridicare a Timișoarei la rangul de Oraș Liber Crăiesc de către împăratul Iosif al II-lea, Lampa de argint și alamă cu melc, în stil Secession, și "MECIPT-1” - primul calculator electronic construit într-o universitate din România. Noile episoade sunt realizate în colaborare cu Muzeul Național al Banatului din Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș şi sunt create pentru publicul american și internațional. Al treilea sezon al seriei "Istoria României într-un obiect" vine în completarea celor realizate, începând din 4 mai 2020, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României din București, cu Muzeul de Istorie a Moldovei din Cadrul Complexului Muzeal Național "Moldova" din Iași și cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Până acum, au fost prezentate 24 de artefacte și obiecte, care acoperă cele mai diverse perioade istorice ale României.

 

Programul "80 de ani de la Pogromul de la București. Comemorare prin opera lui Marcel Iancu", organizat de Ambasada României în Israel, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Tel Aviv și cu Muzeul Israel, va fi difuzat online pe 24 ianuarie. Artistul israelian de origine română Marcel Iancu a fost martorul Pogromului din București și a exprimat prin desen trauma pe care a trăit-o. Manifestarea va marca comemorarea evenimentelor istorice din perspectiva operei lui Marcel Iancu și va reuni experți în arta israeliană și în istoria Holocaustului din România, precum și un membru al familiei Iancu. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la Pogromul de la București, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria Holocaustului din România, care a avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941. 123 de evrei au fost ucişi de fascişti în acele zile, o serie de sinagogi au fost distruse și peste 1.000 de proprietăți evreiești au fost devastate. Evenimentul va fi transmis începând cu ora 19.00 pe paginile de Facebook ale ICR Tel Aviv și Ambasadei României în Israel.


www.rri.ro
Publicat: 2021-01-21 11:52:00
Vizualizari: 246
TiparesteTipareste