Abed Saloum din Iordania

abed saloum din iordania Abed Saloum din Iordania, student care învaţă limba română la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, pregătindu-se pentru a urma, tot la Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad".

Abed Saloum din Iordania, student care învaţă limba română la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, pregătindu-se pentru a urma, tot la Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad".


"Ascultaţi Radio România Internaţional. Mă numesc Abed Allah Saloum, am 26 de ani, sunt din Iordania. Acum studiez limba română la Iaşi, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", sunt în anul pregătitor, adică eu învăţ limba română, dar după ce îmi voi termina anul pregătitor, voi studia agronomie la Universitatea "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi."

            

Absolvent în 2016 al Universităţii Mu'tah din Iordania, specializarea Știinţe Agronomice,Abed Saloum a ales să îşi continue studiile în străinătate.

       

"M-am înscris la mai multe burse, inclusiv la burse pentru Turcia, Japonia şi România. Am fost acceptat la bursa din România. Apoi am plecat din Iordania în România şi am ajuns în România pe 24 septembrie 2020 şi acum sunt aici. Mă simt bine şi confortabil în România, care e o ţară frumoasă, îmi place foarte mult. România are multe locuri frumoase, există multe parcuri publice, muzee, Palatul Culturii din Iaşi. În unele nu pot intra din păcate din cauza pandemiei de Covid 19. A studia în România e frumos, dar există unele dificultăţi din cauza limbii pe care încă nu o ştiu foarte bine. E destul de dificil să înveţi limba română, dar îmi place."


Pe lângă română, pe care încă o studiază, Abed Saloum vorbeşte şi engleză sau germană. Ne spunea despre ţara sa natală.

       

"Iordania e o ţară în Orientul Mijlociu, aproape de Israel. E o ţară mică, frumoasă, are multe locuri frumoase, Patra, Akaba, Amman, cu amfiteatrul roman. Acasă la mine sunt oameni buni, grozavi, extraordinari. Şi în România oamenii sunt la fel."


Acasă, în Iordania, Abed Saloum a lucrat aproape doi ani ca inginer agronom la o companie de acolo. Este şi membru al unei asociaţii din Iordania, Agriculture Engineer Association. Cum se gândeşte la viitorul său profesional?  

       

"Acest lucru depinde de cariera mea academică şi profesională, adică înainte de a-mi termina masteratul mă voi înscrie din nou pentru o bursă în România pentru a urma şi un doctorat în România. Iar după terminarea doctoratului voi continua cercetarea în orice ţară, oriunde se va ivi o ocazie pentru mine."


Abed Saloum va mai rămâne aşadar un timp la Iaşi, pregătindu-se pentru o viitoare carieră de profesor universitar şi cercetător în domeniul agronomiei, pe care îl consideră esenţial. Revine în încheiere la microfon cu un scurt mesaj:

       

"Îmi este dor de ţara mea, mi-e dor de prietenii mei şi de familia mea. Vreau să le spun că îi iubesc pe toţi şi vreau să le mulţumesc tuturor prietenilor mei români pentru ajutorul dat."


RadioRomaniaInternational · Student străin în România 18.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-18 09:01:00
Vizualizari: 446
TiparesteTipareste